Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely, illusztráció

A büntetés-végrehajtás szakembereinek irányításával, fogvatartottak bevonásával befejeződött a röszkei és a tompai tranzitzónák bővítése – tájékoztatta a Belügyminisztérium közleményben pénteken az MTI-t.

A két helyszínen összesen 324 konténert telepítettek; megtörtént a közművek előírásszerű kiépítése és bekötése, a konténerek fűtésének és világításának szerelése – közölte a tárca.

A migránsok elhelyezésére szolgáló négy, egymástól elválasztott szektor mindegyikében szállásokat, étkezőket, szaniter, közösségi és mosóhelyiségeket alakítottak ki, amelyekben folyamatosan biztosított a hidegvíz és melegvíz ellátás – teszik hozzá.

A dokumentum szerint, a szektorokon belül a migránsok szabadon mozoghatnak, illetve a zónák Szerbia irányába nyitottak, ezért azt Szerbia irányába bármikor elhagyhatják.

Arról is beszámolnak, hogy elkészültek a szociális munkások irodakonténerei, kiépültek a hatósági körletek, az egészségügyi konténerek, a térvilágítás és a kamerarendszer. Valamennyi konténert tűzjelzővel szerelték fel, illetve a tranzitzónákat tűzcsapokkal és villámvédelemmel látták el. Az informatikai hálózat a hatósági ügyintézés mellett lehetővé teszi a távtárgyalást és a távmeghallgatást is – sorolja közleményében a Belügyminisztérium.

Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban úgy nyilatkozott, hogy a kibővített tranzitzónák egyszerre száz személy elhelyezését teszik lehetővé. Ezekbe szállítják a nyílt táborokban várakozó migránsokat is, illetve ezzel egy időben a nyílt táborokat felszámolják.

MTI