Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője a kedd esti országos záró adatokat ismertetve elmondta, hogy az állami védművek több mint 42 százalékát bontották már le, és a védekező települések közül 43-ban fejeződtek be és 52-ben folynak még a helyreállítási-mentesítési munkálatok.

Bakondi György tájékoztatása szerint az árvíz miatt 1570 embernek kellett elhagynia az otthonát, de 976-an már hazatérhettek.

Az ár levonulása után 150 kilométernyi utat nyitottak meg, az érintett utak 90 százalékát. A főigazgató közölte: a MÁV-nál a pályatestjavítás és -ellenőrzés 28 százalékon áll, mert itt speciális szakértelemre van szükség. Hozzátette: 75 százalékban visszakapcsolták az áramot.

Bejelentette azt is, hogy szerdán megszűnt a hajózási korlátozás a Dunán.

A főigazgató elmondta, hogy 58 településen fejezték be a fertőtlenítést, mentesítést, ez az összes érintett település 65 százaléka. A munkálatokban 386 ember 45 speciális eszközzel vett részt.

Szólt arról is, hogy a szúnyogirtás mintegy 16 ezer hektáron fejeződött már be, a mentesítendő területek 17 százalékán.

A miniszterelnöki megbízott kitért arra, hogy Orbán Viktor kormányfő kérésének megfelelően tájékoztatást kért valamennyi olyan polgármestertől, aki részt vett a védekezésben, tapasztalataikról, javaslataikról. „Ezek már beérkeztek a megyékhez, jelenleg az összesítésük zajlik” – tette hozzá.

Közölte, ugyancsak megkezdődött a gátrendszerek állapotának és a védendő terepszakaszoknak a felmérése annak érdekében, hogy növeljék a Duna menti települések biztonságát, illetve hogy a védett érték és a ráfordítás aránya javuljon. A munka június végére fejeződik be.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke arról számolt be, hogy a megyében az árvíz miatt korábban lezárt utak mindegyike járható, továbbá ahol arra szükség volt, a fertőtlenítést elvégezték, a homokzsákok háromnegyedét visszabontották.

Kiemelte: Pest megyében milliós nagyságrendben helyeztek el homokzsákokat, sokkal felkészültebben várták az árt, mint 2006-ban. Hozzátette, hogy idejében kezdődött meg a felkészülés, és bőven rendelkezésre álltak az eszközök.

A kormánymegbízott közölte: Pest megyében az árvíz miatt mintegy 800 embernek kellett elhagynia a lakóhelyét, közülük hatszázan már hazatérhettek. Kétszáz ember – a budakalászi, illetve a sződligeti otthonok lakói – a következő napokban tehetik ezt meg, az ő esetükben különös figyelemre van szükség, hiszen fogyatékkal élő emberekről van szó.

A megyében két – nagymarosi – ember ingatlanja károsodott olyan mértékben, hogy oda csak hosszabb idő elteltével térhetnek majd vissza, ők jelenleg rokonoknál laknak.

(MTI)