Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

A Fidesz frakcióvezetője szerint „beindult a migránsbiznisz” a Magyar Helsinki Bizottságnál is, és ez felháborító.

Kósa Lajost a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a strasbourgi bíróság múlt heti döntéséről kérdezték, amellyel elmarasztalta Magyarországot két bangladesi férfi menedékkérelmének elutasítása miatt. 
    
Azt mondta: ezeket az embereket nem üldözték Bangladesben, ott nincs háború, ők maguk is úgy nyilatkoztak az eljárásban, hogy a jobb élet reményében akartak Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jutni. A két embert Magyarország nem tartóztatta le, a schengeni és a dublini egyezményeknek megfelelően járt el, szabad akaratukból távoztak, ezért „álságosak, hazugok” az őket az ügyben képviselő Magyar Helsinki Bizottság érvei – tette hozzá.
    
Szerinte a szervezet megérezte a lehetőséget, hogy itt „lehet keresni a magyar állam rovására”, felkarolta a két ismeretlen bangladesit, akiről már a bizottság sem tudja, hogy hol vannak, és kerestek 2,7 millió forint ügyvédi díjat. „Ha megnézzük a migrációs számokat, ez egy 45-50 milliárdos piac, ennyit lehet legombolni a magyar államról”, ha összefognak ezek az „ügynökszervezetek” a strasbourgi bírósággal – vélekedett.
    
„Úgy látszik, beindult a migránsbiznisz” a Magyar Helsinki Bizottságnál is – mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ez felháborító, és „mindnyájunk rovására megy”. Hozzátette: megnézve, hány esetben lehetne perelni, hiszen több mint tízezer emberrel szemben intézkedtek a magyar hatóságok, azt felszorozva az említett összegekkel, „jól lehet halászni” ezeknek az embereknek a rovására is.
    
Kósa Lajos hangsúlyozta: a strasbourgi bíróság sem mondhatja meg Magyarországnak, hogy kit kell kötelezően beengedni, „ez a mi szuverén jogunk”.
    
Arra a kérdésre, hogy támogatandónak tartja-e a kormánypárt az Alapjogokért Központ felvetését – amely szerint megfontolandó, hogy Magyarország kilépjen az Emberi Jogok Európai Egyezményéből -, a frakcióvezető azt mondta, „ha ez lesz a biznisz”, akkor szerinte „meg kell szüntetni az európai emberi jogi bíróság hatáskörét Magyarországgal szemben”.

MTI