A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) útján bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen Hadházy Ákos és családja ellen termőföld tulajdonjogának megszerzésére irányuló jogszabályi rendelkezések kijátszásának alapos gyanúja miatt – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint alapos a gyanú, hogy Hadházy Ákos, az LMP „antikorrupciós élharcosa és családja egy külföldi származású, „zöldbáró strómanhálózatán keresztül” a földtörvényt kijátszva akart állami termőföldet vásárolni.

Az FM emlékeztet, a Földet a gazdáknak program során az NFA vizsgálatot indított feltételezett visszaélés miatt. A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy Hadházy Ákos országgyűlési képviselő és szülei is érintettek lehetnek termőföld jogellenes megszerzésének bűntettében – írták.

A vizsgálat szerint az ellenzéki képviselő érdekeltségei és az egyik külföldi származású agrárnagyüzem tulajdonosának érdekeltségei azonos bankszámlaszámi alszámláról utalták át az NFA számlájára a földvásárlások utáni vételárakat vagy előlegeket – írja a Földművelésügyi Minisztérium.

Az így megszerezni kívánt földek értéke meghaladja a 800 millió forintot, és az FM szerint feltételezhető, hogy az utalások ugyanattól a személytől származnak, aki nem azonos a szerződéseket kötő és ezáltal a termőföldeken tulajdonjogot szerző személyekkel.

MTI