Az Amnesty International ráadásul pont az állítólagos események közben adott ki egy, a munkahelyi bántalmazásról és nemi alapú diszkriminációról szóló, ötvenhat oldalas jelentést „Nem lehet megkerülni: Nemi alapú diszkrimináció a magyar munkahelyeken” címmel, amelyben felszólították a hatóságokat és munkáltatókat, hogy lépjenek fel a megkülönböztetés megszüntetése érdekében.

Hirdetés

Az Amnesty International felső vezetése nyomást gyakorolt egy alkalmazottra annak érdekében, hogy hagyjon fel a szoptatással, míg másokat szisztematikus verbális és pszichológiai bántalmazásnak vetett alá – mondta el az OpenDemocracy-nak több korábbi alkalmazott. Az öt nyilatkozó nő azt állítja, hogy mindannyian diszkriminációt, gaslightinget és manipulációt tapasztaltak.

Az egyik nő, Burtejin Zorigt 2020-ban az AI Hungary nemekért felelős programfelelőse és kampánykoordinátora volt.

A cikkben megemlítik, hogy a szerződések szerint értesíteni kell az AI-t, ha gyermeket vár egy női munkavállaló, vagy „reprodukciós procedúrára vállalkozik”. Az AI-nak erről jogában állt orvosi igazolást kérni.

Az öt nő közül kettő azt állítja, a szervezetnél átéltek miatt trauma okozta pszichés és fizikai tünetektől is szenvednek.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandineren olvashatnak.

Korábban írtuk