Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára és Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója forgalomba bocsátotta Jurij Gagarin kozmonauta űrutazásának ötvenéves évfordulója alkalmára készített emlékbélyeget a budapesti Petőfi Csarnokban, 2011. április 12-én.

Az Űrutazás Világnapján Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, ötven évvel ezelőtt sajátos nemzetközi versenyfutás vette kezdetét. Ma már tudjuk, hogy ez a verseny alapjaiban változtatta meg a világot egyetlen emberöltő alatt – mondta Nyitrai. Az űrrepülés technikai és tudományos forradalmat generált az élet minden területén, az innovatív, hadiipari és űrkutatási fejlesztések, a különféle, akkor fölfedezett anyagok termékek ezreinek alapjait biztosítják a polgári fölhasználásban. A konyhától a mobiltelefóniáig, a modern hálózatoktól a tépőzáron, a teflonon át a helymeghatározásig. Amilyen korszerű eszközöket ma használunk, azok előképe mind ezekben az űripari vagy innovációs fejlesztésekben található meg – hangsúlyozta az infokommunikációért felelős államtitkár, aki köszöntőjének végén úgy fogalmazott: az ötvenedik évfordulón kibocsátott bélyeg tisztelgés az elől járó magyarok előtt is, név szerint Simonyi Károly, Farkas Bertalan és Pavlics Ferenc, a holdautó főkonstruktőre előtt.

A Magyar Posta több alkalmi bélyeg kibocsátásával is követte az emberiség űrbéli felfedezéseit, így már 1959-ben Szputnyikot ábrázoló bélyeget bocsátott ki a Nemzetközi Geofizikai Év tiszteletére. De a magyar bélyegkiadás űr-tematikájú bélyegei között szerepel az 1980-ban kiadott a Szojuz–36 is, amelyen Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan portréja látható.

A most forgalomba bocsátott bélyeg az első emberi személyzettel végzett űrrepülés 50 éves évfordulójának és így Jurij Gagarinnak állít emléket, aki fél évszázaddal ezelőtt 108 perc alatt kerülte meg a Földet, és útjáról sikeresen vissza is tudott térni. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum bejáratánál ezen a napon alkalmi Posta működik, ahol többek között a forgalomba bocsátott bélyegeket is megvásárolhatják az érdeklődők.