A díjat Varsó Bemowo kerülete és Óbuda-Békásmegyer közösen alapította a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztése és a lengyel-magyar barátság ápolása terén kiemelkedő tevékenységet végzők munkájának elismerésére.

A Bem József díjat évente adományozzák egy lengyel és egy magyar természetes vagy jogi személynek/jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságnak/, akik tevékenységükkel hozzájárultak a két kerület együttműködéséhez és a lengyel-magyar barátság elmélyítéséhez.

A díj a tudomány és oktatás, a kultúra, a sport és turisztika, a gazdasági kezdeményezés és a közélet területein végzett tevékenységért adható; odaítéléséről a két önkormányzat képviselő-testülete közösen dönt.

A díjat minden évben lehetőleg Bem József születésnapján, március 14-én adják át, egyik évben Óbudán, a másik évben Varsó Bemowo kerületében.

A 2010. évi díj adományozására a rendelet átmeneti rendelkezéseket szabott. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az alapítás évében, 2010-ben Tarlós Istvánnak ítélte a Bem József Díjat.

Az indoklás szerint Tarlós István 1990-től 2006-ig volt Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Polgármestersége alatt épültek ki a kerület testvérvárosi kapcsolatai. Kezdeményezésére jött létre Varsó Bemowo kerületével a testvérvárosi kapcsolat. Tarlós István polgármesterként és magánszemélyként is elkötelezett a lengyel-magyar barátság ügye iránt. Polgármestersége idején alakították ki a diákok csereüdülésének rendszerét és a két hivatal szakembereinek rendszeres tapasztaltcseréjét. Nagy hangsúlyt fektetett a közös történelmi múlt hagyományainak ápolására, személyesen számos alkalommal vezetett önkormányzati delegációt az 1848-49-es magyar szabadságharc lengyel központi megemlékezéseire. Tevékenységével hozzájárult a kulturális és oktatási kapcsolatok elmélyítéséhez, így hozva egymáshoz közelebb a két baráti népet. Kezdeményezésére – Lengyelország területén kívül – Óbudán neveztek el először a katyni mártírokról emlékhelyet.

A Bem József díjat a katyni mártírok emlékművének budapesti felavatására érkezett lengyel delegáció jelenlétében, 2011. április 8-án adta át Tarlós István főpolgármesternek Pawel Bujski, Bemowo polgármester-helyettese és Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.