A március 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvényen Fricz Tamás úgy fogalmazott, a magyar alaptörvény negyedik módosítása miatt az Európai Unió „nem demokratikus” része akar Magyarország ellen fellépni, „a demokrácia védelmében”, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy „talán van az EU-ban olyan politikus, aki nem felejtette el, mi az igazi demokrácia”.

Véleménye szerint a pénzügyi-gazdasági körök hatalmukba kerítették a politikát, s ez fokozottan igaz az EU-ban. Mint mondta, amikor a nemzetközi sajtóorgánumok elindították Magyarország elleni támadásukat, a magyar állam szuverenitását akarják megszüntetni, Orbán Viktor miniszterelnököt „akarják elsöpörni az útból”, mert ő szerintük „rossz példát szolgáltat a világnak”.

Csizmadia László CÖF-alapító, a Civil Együttműködési Tanácskozás elnöke rámutatott: a Civil etikai kódex egyedülálló, és lehetőséget ad arra, hogy ajánlani tudják azt az EU-tagállamoknak, s amelyhez kapcsolódóan ősszel nemzetközi kongresszust is összehívnak. Megemlítette, a civilek hangja „elfojtott lett” az utóbbi időben, miközben nem Magyarország az egyetlen, amely „nem teljesen elégedett az uniós intézményekkel”.

Közölte, a kódex rámutat, hogy először minden embernek a nemzeti identitását kell megélnie, azután választhat csak politikai jobb- vagy baloldal között. Létünk alapvető kerete a közösség, a cselekedetek mozgatórugója pedig a tolerancia és a szeretet kell, hogy legyen – fogalmazott.

Csizmadia László a kötetben szereplő néhány etikai ajánlás közül kiemelte a személyes méltóságot, amely emberi létünkből fakad. Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy az emberi méltósághoz hozzátartozik a lelkiismeretesség, a demokrácia érdeke pedig a lelkiismeretes emberek közössége és az erős egyéni identitás.

Bencze Izabella CÖF-alapító szerint a mostani magyarországi megmozdulások nagy része mögött politikai pártok állnak, holott minden egyes embernek saját jól felfogott érdeke miatt kellene kiállnia az általa képviselt ügyért.

Szólt arról: a társadalom boldogulásának alapjait olyan, „manapság eltűnőfélben lévő egyetemes erkölcsi értékekben” kell keresni mint a függetlenség, a szakmaiság, a hitelesség, az erkölcsösség, a lelkiismeret és az alázat.

A március 15-ei nemzeti ünnepre Budapestre érkezett Gazeta Polska Klubok képviseletében Tomasz Sakiewicz, a lengyel lap főszerkesztője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szombaton megkoszorúzzák Bem József szobrát.

Hozzátette: akik tiszteletet tudnak tanúsítani egymás irányában, toleránsak egymással szemben, azok sokkal eredményesebben tudnak dolgozni, egymás elfogadásához pedig azokat a szabályokat kell csak tiszteletben tartani, amelyek „emberemlékezet óta” léteznek.

Ryszard Kapuscinski, a több mint 350 lengyel civil szervezetet összefogó Gazeta Polska Klubok vezetője azt mondta: a kommunisták minden áron meg akarták akadályozni Lengyelországban a civil társadalom kiépítését, csak a katolikus egyház „mutatta a helyes irányt”. A nyolcvanas években a Szolidaritás elkezdte építeni a civil társadalmat, de a hadiállapot 1981. decemberi lengyelországi bevezetésével ez a kezdeményezés akkor még megsemmisült – mutatott rá.

Megjegyezte, az 1989-es lengyel alkotmányban szerepelt először a civil társadalom fogalma, de nem részletezték pontosan, mit kell ez alatt érteni. Hangsúlyozta: a civil mozgalom alulról jövő kezdeményezés, olyan emberekből áll, akik ehhez fűződően semmiféle anyagi haszonra nem számítanak, a Civil etikai kódex pedig a civil társadalom építésének következő fontos lépése.

(MTI)