„Tisza Istvánra úgy tekintünk, mint hazánk és nemzetünk kiemelkedő nagyságú államférfiára” – mondta ünnepi beszédében György István főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a volt kormányfő testesíti meg a „boldog békeidőket”, hiszen ”egyedüli európai politikusként„ állt ki a világháború ellen.

”Tisza István sem volt tévedhetetlen, ám hibás döntései sem homályosíthatják el azt a tényt, hogy utolsó leheletéig hazája érdekében, nemzetéért küzdött„ – fogalmazott György István. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a volt kormányfő hitéért, meggyőződéséért vállalta a mártírhalált is.

Nem futamodott meg Budapestről, pedig többször figyelmeztették arra, hogy életére törnek. Tisza István is kiérdemli, hogy az egyszer már felállított szobra ismét méltó helyére kerüljön – zárta ünnepi beszédét György István.

A néhai miniszterelnök szobrát – Harmath István alkotását – eredetileg a Jászai Mari téren kívánták felállítani, de a Kossuth tér 2014. május 31-ig tervezett átépítése, így a korábbi Tisza-szoborcsoport korhű visszaállítása miatt ettől eltekintettek – mondta el ünnepi beszédében a Tisza István Baráti Társaság elnöke. Maruzsa Zoltán hozzátette: a most bemutatott szobrot hamarosan Zuglóban fogják elhelyezni.

A Tisza István-emlékév lezárásának alkalmából mások mellett György István főpolgármester-helyettes, Rozgonyi Zoltán, Zugló alpolgármestere (Fidesz-KDNP), valamint a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP, civil szervezetek és magánszemélyek is elhelyezték koszorúikat a néhai miniszterelnök meggyilkolásának helyszínén felállított emléktáblánál a XIV. kerületben.

Újra felavatták Tisza István volt miniszterelnök emléktábláját a Parlamentben

Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn ünnepélyes keretek között avatta fel ismét Tisza István és Návay Lajos házelnökök emléktábláját.

Tisza István halála szimbolizálta a történelmi Magyarország sorsát is. Tudta, hogy mi vár hazájára és mi vár rá, mégsem hátrált meg – mondta ünnepi beszédében az emléktábla ismételt felavatásán hétfőn a Parlamentben Kövér László. Az Országgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy Tisza István az utolsó pillanatokig ellenezte Magyarország belépését az első világháborúba.

Tisza Istvánt nem pusztán mártíromsága tette halhatatlanná, hanem tettei, elvei, amelyeket soha nem áldozott fel a népszerűség oltárán – fogalmazott Kövér László. Hozzátette: egyetlen cél, egy gazdagodó és gyarapodó Magyarország megteremtése vezérelte.

Tisza István szavai a jelennek is üzennek: egyetlen tisztességes és értelmes politika létezik: a nemzeti érdek feltétlen követése – fogalmazott a házelnök. Kövér László hozzátette: a magyar nemzet sorsát az biztosította egy viszontagságos évezreden át, hogy szerves kapcsolatban tudott maradni a nyugattal, elsajátította a nyugati kultúra vívmányait, de csak egészséges hajtásait ültette át a nemzeti élet talajába.

Kövér László ezután leleplezte az 1918. október 31-én mártírhalált halt Tisza István és a fél évvel később szintén meggyilkolt Návay Lajos egykori házelnökök emléktábláját. A megemlékezésen mások mellett részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Boross Péter volt miniszterelnök, és a Tisza család képviselői is jelen voltak.

Az Országgyűlés Hivatala idén májusban visszaállíttatta a Ház első világháborús hősi halottainak emléktábláját a Parlamentben. Fönnmaradt dokumentumok felhasználásával sikerült a tábla azon párját is újjáalkotni, amely az Országgyűlés Képviselőháza két tragikus sorsú elnökének, gróf Tisza Istvánnak és Návay Lajosnak állított emléket. Ezt a táblát avatta fel újra hétfőn Kövér László házelnök.

(MTI)