Meg lehet akadályozni az egészségügy szétverését?

Miközben a koalíciós pártok a hosszas egyeztetések ellenére sem a több-biztosítós modell részleteiről, sem a volumenkorlát révén képződött 25 milliárd forint sorsáról nem jutottak egyezségre, több szabad demokrata politikus is kész tényként emlegeti az üzleti biztosítók térnyerését. Közben már két bank is foglalkozik olyan hitelkonstrukció kidolgozásával, amely lehetővé teszi, hogy a betegek meg tudjanak vásárolni maguknak költséges be­avatkozásokat, ha nem tudják kifizetni az OEP által nem finanszírozott vizsgálatot. Új hitelkonstrukció van a láthatáron: a beteghitel. De hova vezet, ha a már most is súlyosan eladósodott lakosság az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele miatt újabb kölcsönök felvételére kényszerül? És vajon bele kell nyugodnunk ebbe? Morvai Krisztina szerint nem.

Noha ma már hazánkban is rendelkezése állnak a legmodernebb diagnosztikai eljárások, egyre több beteg panaszkodik arra, hogy úgy érzi, mintha a magyar egészségügy rajta spórolna. Az egészségügyi tárca a csontritkulásban szenvedők csontsűrűség-vizsgálatának finanszírozását két évre, a mellrák diagnosztikában használt mammográfiás szűrővizsgálatokat ugyancsak két évre tolta ki. A CT- és MRI-vizsgálatokat pedig csak nagyon indokolt esetben végzik el a betegkassza terhére.

Egy-két éve méhnyakrákkal operált beteg arra panaszkodott, hogy az a főorvos, aki operálta, a közelmúltban előírta számára a kontroll CT-vizsgálatot, azonban nem adott neki beutalót, hanem az SZTK-ban rendelő szakorvoshoz küldte. A szakorvos azonban úgy döntött, ő sem ad beutalót. Helyette manuális vizsgálatot javasolt. A beteg megdöbbenten tapasztalta, hogy noha a költséges CT-vizsgálatot orvosilag indokoltnak tartják, senki sem terheli meg szívesen a saját intézménye költségvetését…

– De nem mondtak egyértelműen nemet, hanem azt a módszert választották, hogy addig küldözgettek, amíg végül rádöbbentem, CT-vizsgálat csak akkor lesz, ha benyúlok a zsebembe és kifizetem – panaszolta a beteg. Sajnos nem mindenki van abban a helyzetben, hogy előteremtse a súlyos százezreket.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában levő PET-CT-vizsgálatok igénybevételéhez két pénzintézet is hitelkonstrukciót dolgoz ki, hogy a beteg hitelből meg tudja vásárolni magának a költséges eljárást…

De miről is van szó? A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 460 millió forintos hitelből PET-CT-t vásárolt a kórházának. Miután a dél-alföldi térség vezeti a magyarországi rákos elhalálozási statisztikát, nagy szükség is volt erre. A PET-CT ugyanis egy olyan képalkotó diagnosztikai berendezés, amelynek segítségével akár már két-három milliméteres elváltozást is észlelni lehet. A képalkotó eljárás segítségével következtetni lehet arra, hogy csak hegesedés, vagy visszamaradt, illetve kiújuló, jó- vagy rosszindulatú daganatszövet látható. A PET-készüléket azért kombinálják CT-vel, hogy a computertomográf segítségével meg lehessen határozni az észlelt elváltozás pontos helyét a szervezetben. A leggyakrabban olyan esetekben használják, ha egy tumoros elváltozásról azt szeretnék kideríteni, hogy vajon primer daganattal állnak-e szemben, vagy amit észleltek, az már egy további áttét. Ezt nagyon fontos tudni ahhoz, hogy megfelelően határozzák meg az alkalmazandó terápiát. Nem mindegy egy agydaganatos beteg esetében, hogy megműtik, és az operáció meghosszabbítja a beteg életét, vagy már egy olyan stádiumban van, amikor a műtét csak ront az állapotán: ilyen esetben egészen másfajta kezelést kell alkalmazni.

Bár a PET-CT-nél is alkalmazott izotópos nyomjelzési technika kidolgozása Hevesy György Nobel-díjas magyar tudós nevéhez fűződik, és Nyugat-Európában a PET-CT teljesen mindennapos eszköz a rákdiagnosztikában, Magyarországon ez a vizsgálat a súlyos eseteket leszámítva csak a kiválasztottak és a tehetősek kiváltsága. Egy ilyen vizsgálat ugyanis 250 ezer forintba kerül.

– Egyre több beteg ajánlja fel intézetünknek, hogy kifizeti saját zsebből a drága vizsgálatot – mondta a Demokratának Horváth Attiláné, a Bács-Kiskun megyei kórház PR-referense.

De miért van erre szükség? Horváth Attiláné elmondta, hogy az OEP nem finanszírozza a kecskeméti kórház PET-CT készülékének működtetését.

– Ezért az intézmény saját forrása terhére heti öt vizsgálatot tud elvégezni, nagyon indokolt esetben. A többiért fizetnie kell az igénybevevőnek – tette hozzá.

Az ügyben interpellált Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés fideszes elnöke is, mindeddig eredménytelenül. A dolog annál elképesztőbb, mivel a készüléket épp Gyurcsány Ferenc miniszterelnök avatta fel 2006 szeptemberében, a helyhatósági választások finisében a 97 ágyasra bővített onkoradiológiai központ részeként. Az átadóünnepséget számos szocialista ígéret előzte meg: azt ígérték, hogy a vizsgálatok ingyenesek lesznek. A helyhatósági választásokon azonban a szocialista jelölt alulmaradt fideszes ellenfelével szemben. Az OEP pedig nem fogadta be a kecskeméti készüléket…

Az Egészségügyi Minisztérium azzal védekezett, hogy egy tavalyi kormányrendeletben 2012-ig elosztották az elkölthető keretet, a kecskeméti berendezést csak abban az esetben finanszírozná az OEP, ha valamelyik, korábban jogosultságot szerzett magáncég privatizálná az üzemeltetését. Csakhogy ez nem igaz. A kecskeméti készülék átadása után kilenc hónappal fogadott be új készüléket az OEP: az új, debreceni PET-CT működését száz százalékban finanszírozza.

A magyarországi PET-CT-k mindegyike, a kecskemétit kivéve, valamelyik magáncég, a PET-CT Orvosi Diagnosztikai Kft., illetve a Mediso Kft. tulajdonában van. Velük az OEP megkötötte a finanszírozási szerződést. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházával viszont nem.

– A kórházunkban levő PET-CT OEP befogadásra vár, vagyis nem finanszírozzák részünkre ezeket a beavatkozásokat – mondta Horváth Attiláné. – Jelenleg a térítési díjszabályzatunk értelmében a biztosított saját kezdeményezésére kért PET-CT vizsgálatért díjazást fizet. A vizsgálatra kizárólag az Onkoradiológiai Központban működő, úgynevezett onco-team javaslata alapján kerülhet sor. A saját kezdeményezésre végzett PET-CT-vizsgálat díja 250 ezer forint. A díj tartalmazza az onco-team szakértői tevékenységét, az előzetes állapotfelmérést, és egyéni szakmai konzultációt közvetlenül a vizsgálat előtt, a PET-CT-vizsgálatot, az elkészült vizsgálati képeket, névre szóló CD-re írva.

A vizsgálat itt nem ér véget: amennyiben a betegnek további kezelése szükséges, a kórház gondoskodik róla, tette hozzá a kórház PR-referense.

A készülék üzemeltetésének költségeit ugyanis ki kell termelni. Ezért döntött úgy a kórház vezetése, hogy a bankoknak lehetőséget ad arra, hogy a betegnek is megfelelő hitelkonstrukciót dolgozzanak ki.

De hova vezet mindez? Egészség hitelre?

Jelenleg Magyarországon egyetlen olyan pénzügyi szolgáltató működik, amely eddig is nyújtott hitelt a legkülönfélébb, OEP által nem finanszírozott orvosi beavatkozásokra. Ilyen például a túlsúlyos emberek fogyását elősegítő gyomorgyűrű, számos fogászati beavatkozás, implantátumok, plasztikai sebészeti beavatkozások, vagy a lézeres szemműtétek széles köre.

– A Medicredit részvénytársaság a szerződött partnereivel kötött megállapodás alapján nyújt forint alapú hitelt a kérelmezőnek – mondta a De­mok­ra­tá­nak Hartmann Krisztina, a Medicredit igazgatósági tagja.

– A hitelkérelemhez a kérelmezőnek két darab fényképes igazolvány másolatát, közüzemi számlák befizetését igazoló csekket kell csatolnia, és rendszeres havi jövedelemátutalást kell igazolnia. A nyugdíj is rendszeres havi jövedelemnek minősül – tette hozzá.

A Medicreditnek azonban nem szerződött partnere a kecskeméti kórház. A bankok pedig jelenleg csak a szabad felhasználású személyi kölcsönt ajánlják ügyfeleiknek. Az OTP-nél sem tudtak semmiféle, speciálisan az egészségügyi szolgáltatásokra kialakított hitelkonstrukciót ajánlani. Egyelőre.

A Generali biztosító viszont már lépett: július elsejétől új szolgáltatási csomaggal jelent meg a piacon. 2007. január eleje óta nem megoldott ugyanis a veszélyes (extrém) sportok körében bekövetkezett balesetek finanszírozása. A veszélyes sportot űző személyekre a sürgősségi ellátást kivéve a kormány döntése következtében nem terjednek ki a kötelező egészségbiztosítás ingyenes egészségügyi szolgáltatásai. Fi­zet­niük kell érte.

– A Generali új szolgáltatása mind a rendszeres, mind az alkalomszerűen űzött extrém sportok esetén az egyetlen hiánypótló egészségügyi ellátást finanszírozó megoldás – reklámozta a szolgáltatási csomagot Papp-Váry Borbála, a biztosító kommunikációs vezetője.

Úgy tűnik, a költséges vizsgálatok és be­avatkozások finanszírozásától fokozatosan próbál szabadulni a kormány. Hogy nem tartozik az alapbiztosítás körébe a plasztikai mellnagyobbítás, azzal egyetérthetünk. Az extrém sportokon is lehet vitatkozni, hiszen veszélyeknek teszik ki magukat a sportolók, ám jó néhányan, noha nem eveznek a vadvizeken, mégis belefulladnak valamelyik folyóba vagy bányatóba, de összetörhetik magukat úgy is, hogy leesnek a létráról, ami lehet, hogy az ő esetükben, a fizikai képességeiket tekintve már kimeríti az extrém sport kategóriáját… Ám a PET-CT életmentő diagnosztikai eljárás, végképp nem sorolható luxuskategóriába.

Hol a határ? És ki húzza meg? Közben egyre több a rés a finanszírozott szolgáltatások körén. És ezekbe a résekbe nyomban befurakodnak a magánbiztosítók, miközben még senki nem határozta meg egzakt módon, hogy milyen egészségügyi ellátást finanszíroz majd a betegkassza. A PET-CT-t orvosilag indokolt esetben például finanszírozza. De ha igen, akkor miért nem? A CT, MRI, DEXA, mammográfiai vizsgálatokkal mi a helyzet? Eljön az idő, amikor már egy rutin vérképért is fizetnünk kell?

Jönnek a bankok és jönnek a biztosítók. Összehangoltan, ügyes marketinggel, nem kapkodva, hiszen nagy a kockázat. Ám óriási profittal kecsegtet a most körvonalazódó új üzletág. De mi lesz a betegekkel? Ha nincs pénzük és nem rendelkeznek a megfelelő biztosítással, akkor bizony fizetniük kell.

Új hitelkonstrukció jelent meg a láthatáron: a beteghitel. Hasonló, mint a szabad felhasználású személyi kölcsön: rendszeres havi munkabér-átutalás vagy nyugdíj (70 éves korig), ha mindez nincs, akkor marad az ingatlanfedezet. Ha az adós nem tudja fizetni a havi törlesztőrészleteket, egy nap a végrehajtó kopogtat az ajtaján. Miközben a magyar lakosság már most is súlyosan el van adósodva. A jegybank nemrég közzétett adatai alapján a háztartások hiteleinek állománya idén újabb 111,7 milliárd forinttal nőtt.

– A lakosság eddig nem sok hajlandóságot mutatott a fogyasztás, a hitelállomány mérséklésére – számoltak be tapasztalataikról a követeléskezelők, akik arra panaszkodtak, hogy romlik a lakosság körében a fizetési morál.

Vagyis ha a tendencia folyatódik, egyre több lesz a végrehajtás. A bankok viszik a házat, a lakást, az autót. Még belegondolni is szörnyű, hogy mi történik, ha egy ilyen helyzetben megbetegszik valaki… Ami pedig a hazai statisztikák alapján könnyen bekövetkezhet.

Bele kell-e törődnünk ebbe? A Civil Jogász Bizottság társelnöke szerint nem. A folyamatokat látva a Civil Jogász Bizottság egy új mozgalmat indított útjára.

– Ez egy korszerű emberijog-védő program, amelynek címe Magyarok Mél­tós­á­gá­ért és Emberi Jogaiért – mondta a Demokratának Morvai Krisztina, a mozgalom életre hívója. – Nem engedhetjük meg, hogy egy pár százalékos törpepárt ráerőltesse az akaratát az országra és a több-biztosítós modell bevezetésének sulykolásával tönkretegye a családokat. Bízunk abban, hogy lesz népszavazás, és a választók nemet fognak mondani arra a modellre, amelyről néhány SZDSZ-es politikus már mint kész tényről beszél. Pedig nincs még elfogadott törvény, és én személy szerint azt gondolom, hogy meg lehet és meg is kell akadályozni az egészségügy szétverését. Ez nem természeti katasztrófa, nem vihar, a magyar választók igenis befolyásolni tudják a sorsuk alakulását. A mozgalmunknak az a mottója, hogy szavazzunk a pénzünkkel. Hogy ez mit jelent? Én a magam részéről az Allianz elégedett ügyfele vagyok. Náluk kötöttem gépjármű-biztosítást és lakásbiztosítást is. De amennyiben az Allianz belép az egészségügyi biztosítás piacára, én minden meglévő szerződést, minden együttműködést meg fogok szakítani velük – szögezte le Morvai Krisztina, aki ugyanezt tanácsolja mindenkinek, aki felelősséget érez a magyar egészségügy jelenlegi, a társadalmi szolidaritáson alapuló ellátórendszere iránt.

– A piac csak a pénzből, a profitból ért. Az ő nyelvükön kell szólni hozzájuk – véli a Civil Jogász Bizottság társelnöke.

Ha nincs ügyfél, nincs megbízás, nincs szerződés és nincs profit sem. Ha nem nyernek új piacokat, hanem még a meglévő kötéseiket is veszélyben látják, akkor majd rádöbbennek arra, hogy a magyar társadalom döntő többsége nem támogatja a magánbiztosítók és a bankok hegemóniáját…

Hernádi Zsuzsa