Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hadja Lahbib
Hirdetés

A Politico értesülése szerint bár Belgium továbbra is támogatja, hogy Magyarország júliustól betöltse az Európai Unió soros elnökségét, remélve, hogy ezzel az Orbán-kormány az EU értékeit tiszteletben tartja, de a belga külügyminiszter ettől függetlenül úgy véli, itt az ideje, hogy az EU merészen cselekedjen, és a hetes cikk szerinti eljárás alkalmazásával felfüggessze Magyarország szavazati jogát az uniós döntéshozatalban.

Belgium, amelynek hamarosan véget ér az Európai Unió soros elnöksége, úgy döntött, hogy radikális lépéseket tesz, és arra buzdítja az EU tagállamait, hogy komolyan fontolják meg annak a lehetőségét, hogy Magyarországot megfosszák a szavazati jogától, amikor a júliustól átveszi az elnöki posztot. E javaslat már többször is felmerült az elmúlt évek során, de a magyar soros elnökség közeledtével most újra terítékre került.

Egy olyan Európánk van, amely nehezen halad előre, és sajnos néhány állam – különösen az egyik állam – egyre inkább blokkoló és vétós hozzáállást alkalmaz – mondta Hadja Lahbib belga külügyminiszter, aki lelkes támogatója az EU hetes cikk szerinti eljárás előmozdításának Budapest ellen.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.

Korábban írtuk