A halasiak körében az egyik legnépszerűbb, legismertebb és a mai napig is fennmaradt néphagyományunk egyike. Annak idején a karácsony előtti napokban, hetekben gyerekek egy-egy csoportja beöltözött pásztornak, királynak és eljátszották mesélve, énekelve Jézus születésének történetét. A kis betlehemet általában, fából, papírból készítették el, és kukoricacsuhéból készített állat és ember figurákat tettek bele. Szomszédokhoz, ismerősökhöz és utcabeliekhez bekopogtatva, süteményért, pogácsáért és pénzért jártak körbe a faluban, városban.

A Halas Galériában december 16-án a 289. sz. dr. Monszpart László Cserkészcsapat fiataljai mutatták be betlehemezésüket, Váczi Lajos és Mohos Ferenc felkészítésében. A halasi fiatalok a hagyományoknak megfelelő módon adták elő régi népszokásunkat a kiskunhalasi Tájházban.

– A Halas Galéria számára igen fontos a néphagyományok életben tartása, és az azt demonstráló népszokásokat életben tartó megnyilvánulásoknak teret adni – mondta el Végső István történész. – Idén is civilekkel (Pásztortűz Egyesület, Halas Táncegyüttes, Szivárvány Bábszínház Alapítvány, Szilaj Citerazenekar stb.) és magánszemélyekkel több ehhez hasonló rendezvényt (Pásztortűz Este, Kun Játszóház, Táltoscsikó Kézművesműhely stb.) is szerveztünk a Tájházba és a Végh-kúria kertjébe.

HT