Eddig százhatvan háziorvos csatlakozott az akcióhoz. Ennyi doktor bízott meg egy fővárosi ügyvédi irodát, hogy tisztázza a nem kötelező védőoltások beadásával kapcsolatos vitás kérdéseket. Ilyen, vagyis csak ajánlott vakcinának számít az új influenza elleni szérum, amelyből hatmillió adag készül. A főszervező, Keszthelyi Gyula tardi háziorvos azt mondja: nem akarják vállalni a felelősséget az oltással járó esetleges szövődményeket, ezért ügyvéd által készített keretszerződést iratnak alá az vakcinát kérő páciensekkel. Közölte, nem zárhatja ki a termékfelelősséget, de a beteg nyilatkozhat arról, hogy ha beoltják, és mégis gond van, akkor ne legyen felelősségre vonható az orvos.

Az állam egyébként csak a kötelező védőoltások esetleges mellékhatásaiért vállal felelősséget. A háziorvosok szerint az sem egyértelmű, hogy a beadást ki és hogyan finanszírozza. Az ügyvéd azt is tisztázza, hogy kinek kell fizetnie a doktoroknak – jegyzi meg Keszthelyi Gyula. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet vezetője viszont azt mondja, ez utóbbi teljesen egyértelmű. Csak annyi pénzt lehet elkérni a betegtől, amennyiért megvette a szert a patikában – mondta el.

Csakhogy a hatmillió új influenza elleni vakcinából négymilliót ingyenesen biztosít az állam, tehát itt nem értelmezhető az említett jogszabály. Megkérdeztem a vakcinát gyártó Omninvest Kft-t, mit szólnak, hogy a háziorvosok egy része nem bízik az oltóanyagban, de nem kívánták kommentálni a felelősség elhárításáról szóló kezdeményezést. Németh Zsolt szóvivő annyit mondott, szeptember közepén zárul le a vakcina embereken tesztelése, ezután adja meg a forgalomba hozatali engedélyt a Gyógyszerészeti Intézet. A papír kiadása pedig azt is jelenti, hogy a szer biztonságos.

Megállapodott az unió az új influenza elleni oltás irányelveiről

Az unióban a krónikus betegek, az állapotos nők és az egészségügyi alkalmazottak kapnak elsőként oltást az újinfluenza ellen. Erről a közös uniós irányelvről a 27 tagország szakemberei állapodtak meg Brüsszelben.

(MR)