Járóka Lívia jelentésével összhangban a dokumentum javasolja a stratégia végrehajtását koordináló nemzeti kapcsolattartók kijelölését; előrevetíti a pályázati eljárások egyszerűsítését; valamint felszólítja a tagállamokat egy világos mutatókon alapuló szilárd ellenőrzési rendszer felállítására. „Kiemelten jelentős továbbá, hogy a keretrendszer rendelkezik a hátrányos helyzetű kistérségek és szegregált területek feltérképezésének szükségességéről” – mondta Járóka Lívia néppárti politikus. Az új stratégia előírja a nemzeti tervek, közvetlenül benyújtásuk utáni értékelését valamint éves jelentési kötelezettséget határoz meg a tagállamok roma népességének integrációjáról és a kitűzött célok eléréséről a Parlament és a Tanács felé.

„A dokumentum természetesen nem hibátlan és számos ponton lehetne sokkal ambiciózusabb, de kétségtelenül jelentős előrelépés a kérdésben” – emelte ki az egyetlen roma származású EP-képviselő. „Ettől kezdve a tagállamokon múlik, hogy ezeket a célokat elfogadják és megvalósítsák a Parlament és a Bizottság szoros ellenőrzése mellett. Ezen a pénteken, a negyvenedik Nemzetközi Roma Napot Budapesten, az Európai Roma Platform ötödik ülésén fogjuk ünnepelni. Bízom benne, hogy az idei évforduló jelentős mérföldkövet jelent majd egy uniós koordinálású és a helyi sajátosságokat figyelembe venni képes közös cselekvési terv felé vezető úton” – tette hozzá Járóka Lívia.

„Az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy lépnünk kell roma ügyben. A tagállamoknak ki kell alakítaniuk nemzeti stratégiájukat, amik megfelelnek a romák igényeinek és megoldják problémáikat. Úgy gondolom az oktatás az egyik fő terület, ahol több erőfeszítést kell tennünk. Az Európai Unió minden gyermekének meg kell adnunk a tanulás lehetőségét” – jelentette ki Manfred Weber német EP-képviselő, a néppárti képviselőcsoport alelnöke.