A következő hetekben, hónapokban kell kidolgozni azokat a programokat, amelyeket végrehajtva a BKV modern, önfenntartó vállalattá válhat – mondta Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, miután BKV-s szakszervezeti vezetőkkel találkozott.

Másfélmillió forint a BKV vezérigazgatójának fizetése, és ennél nagyobb fizetés jelenleg nincs a közlekedési vállalatnál – erősítette meg a közlekedési vállalat vezérigazgatója. Kocsis István az MR1-Kossuth Rádió által pénteken közzétett, 96 nevet tartalmazó, tízmillió forint feletti végkielégítési listára reagálva elmondta: a BKV-nál elkészült egy munkaanyag a bérezési rendszer átalakítására. Hozzátette: a célja az, hogy a BKV-nál ne legyen automatizmus, hogy az alapkereseten túl akár 300 százalékos prémiumot, és ezt követően egyéni megállapodás alapján akár több tízmilliós lelépési pénzt kaphasson egy-egy távozó.

Kocsis István szerint ugyanakkor a jó teljesítményt értékelni kell, ezért kötötte a vezérigazgató 2008 szeptember elsejétől a prémiumok kifizetését egy-egy feladat elvégzéséhez. A vezérigazgató szerint azonban ahhoz, hogy az óriási kifizetéseket megengedő cégnél kialkudott kollektív szerződéseket átalakítsák, a tulajdonos, vagyis a Fővárosi Önkormányzat döntése is szükséges.

Horváth Csaba BKV-t felügyelő MSZP-s főpolgámester-helyettes közölte: az elkövetkező két hétben szerződésenként tekintik át a nagy összegű kifizetéseket tartalmazó listát, és mindent megtesznek azért, hogy visszaszerezzék a jogtalanul kifizetett pénzeket.

A BKV belső ellenőrzése által készített – és birtokunkba jutott – dokumentum szerint a cégnél döntően 2007-ben és 2008-ban többen távoztak több tízmilliós végkielégítéssel. Két kirívóan nagy kifizetés is történt, az egyik 73, a másik pedig 84 milliós.

(MR)