Ismét feltette a nacionalista lemezt Emil Boc, a Demokrata Párt (PD) elnöke. Tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján a politikus élesen bírálta Călin Popescu Tariceanu miniszterelnököt azért, mert hallgat, miközben kormányának RMDSZ-es tagjai a Szövetség kampányindító rendezvényén a magyar himnuszt énekelték.

Boc szerint a miniszterelnök képes mindent eltűrni csak azért, hogy megőrizze kormányfői székét. A hasonlóképpen nem először megnyilatkozó kolozsvári polgármester szerint Tăriceanu még akkor is hallgat, ha ennek ára a románok megalázása. Boc emlékeztetett arra, hogy Vasile Blaga és Monica Macovei minisztereket csak azért zárták ki a kormányból, mert megtagadták egy „törvényszegő” rendelet aláírását.

A miniszterek kizárása nem új ötlet, hiszen a hét elején Gheorghe Funar nagyromániás szenátor felvetette a szenátus állandó bizottságában, hogy kérjék Traian Băsescu államfőtől és Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnöktől az RMDSZ kizárását a kormányból, illetve tiltsák meg a nemzeti kisebbségek szervezeteinek, hogy részt vehessenek a november 25-i európai parlamenti választáson. Az egyéni választókerületes szavazási rendszer kapcsán Boc egyértelművé tette, hogy a PD a Băsescu által javasolt kétfordulós többségi rendszer bevezetését szorgalmazza. Kijelentette: pusztán azért támogatták korábban a Pro Democraţia Egyesület „kompromisszumos” tervezetét, hogy a PD-t ne vádolják a választási reform akadályoztatásával.

Boc szerint az EP-választást és a népszavazást meg lehet tartani ugyanazokban a választási körzetekben, nem szükséges külön infrastruktúra. Boc emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati választásokon is több szavazócédulára kell pecsételni, hiszen a polgármester- és az önkormányzati képviselőjelöltekre is voksolniuk kell a választóknak.

(szabadsag.ro, erdely.ma)