Fotó: Bóka János, Facebook
Hirdetés

Bóka János a Facebook-oldalán közölte: Tatjana Jović szerb elnöki tanácsadóval a két ország kapcsolatát meghatározó kérdéseket tekintették át.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszámolt arról, hogy a jövő évi magyar EU-elnökség céljairól tájékoztatta partnerét, és egyeztettek a jövő heti EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozóról is. Az EU-nak el kell ismernie Szerbia és a régió erőfeszítéseit és eredményeit – hangsúlyozta.

Tanja Miščević európai integrációért felelős szerb miniszterrel a magyar EU-elnökség legfontosabb feladatait tekintették át, köztük a bővítéspolitikát. Egyetértettek abban, hogy a Nyugat-Balkán integrációjának kiemelt figyelmet kell kapnia – írta.

Bóka János tájékoztatott arról is, hogy a szerb pénzügyminisztérium államtitkárával, Gojko Stanivukovićtyal az európai regionális gazdasági együttműködésről tárgyalt.

Korábban írtuk

Erős és egységes képviselet kell a vajdasági magyar közösségnek!

Bóka János Zsigmond Barna Pállal, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkárával részt vett a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki kampányeseményén. A miniszter közölte, hogy a vajdasági magyar közösség jelenti a hidat Magyarország és Szerbia, valamint Szerbia és az Európai Unió között. Szerbia meghozta azt a döntést, hogy az Európai Unióban képzeli el a jövőjét, Magyarország támogatja ezt a törekvését.

Bóka János azt írta: Szerbiának és Magyarországnak sikerült túllépnie „a történelmi árnyakon”, közösen keresik a sikerhez vezető utat. A miniszter úgy fogalmazott, „történelmi választások előtt állunk”, és fontos, hogy a vajdasági magyar közösségnek erős és egységes képviselete legyen köztársasági és tartományi szinten is.

Szerbiában december 17-én előrehozott parlamenti választást tartanak, ezzel egy időben vajdasági tartományi választás is lesz, illetve önkormányzati választást tartanak 65 településen. Bóka János bejegyzésében megköszönte a meghívást Pásztor Bálintnak, a VMSZ megbízott elnökének. Posztját úgy zárta: hajrá VMSZ!