Az új kormány azon dolgozik majd, hogy tovább tudja növelni a mentők erkölcsi és anyagi megbecsülését, a mentőszolgálat hatékonyságát, és tovább javuljanak az ott dolgozók munkakörülményei – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Országos Mentőszolgálat 70. születésnapja alkalmából az MTI-nek csütörtökön.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az államtitkár kiemelte: 2010 óta 30 új mentőállomás épült, és a mentőállomások fele megújult. Lecseréltek 780 mentőautót,  ezzel a gépkocsik átlagéletkora 5,9 évre csökkent a 2010-es 7,1-ről.
    
Rétvári Bence hozzátette: 2010 óta jelentősen nőtt az OMSZ költségvetése is,  22,8 milliárdról 38,2 milliárd forintra. 
    
Kitért arra is, hogy a mentősök bére 2016-18 között átlagosan 67 százalékkal emelkedik, ami minden hivatásnál jelentősebb, soha ekkora béremelési program nem volt esetükben. Hozzátette: az idén ősszel esedékes 8 százalékos emelést előrehozták januárra, ezen felül az év elején további 10 százalékos béremelésben részesültek a mentőszolgálati  dolgozók.
    
Rétvári Bence elmondta azt is: jövőre újabb 8 százalékos emelésre számíthatnak.
    
Megjegyezte: a mentőorvosok átlagos keresete 2010-ben 314 ezer forint volt, most 640 ezer forint, az ápolók bére 8 évvel ezelőtt 173 ezer forint volt, mostanra 340 ezer forintra nőtt, míg a mentőtisztek keresete 242 ezer forinthoz képest ma már 460 ezer forint. 
    
Nemcsak a mentők anyagi megbecsülését, hanem munkakörülményeit és ezáltal a betegellátási morált is tovább szeretnék javítani – közölte.
    
Rétvári Bence rámutatott: a béremelés mellett munkaruha beszerzést  és a mentők szakmai fejlődését is támogatják. 
    
Idén 1,1 milliárd forintot fordítanak a mentődolgozók ruhabeszerzésére, ezeket a dolgozók a nyár végéig megkapják. 
    
Az államtitkár úgy fogalmazott: aki valaha is várt mentőre, pontosan tudja, mekkora segítséget jelent és milyen fontos a tevékenységük. 
    
A mentők névtelen hősök, a balesetekhez kiérve elvégzik a munkájukat, majd elhagyják a helyszínt, nem tudni róluk semmit, ezért is fontos, hogy ilyenkor, a mentők napján megemlékezzenek róluk és ők kerüljenek a középpontba – mondta Rétvári Bence.

(MTI)