Miközben Vona Gábor kormányváltásról szónokolt hétfő esti csepeli kampányzáró fórumán, a rendezvénynek otthont adó épület előtt kiábrándult jobbikosok gyülekeztek. A pártelnökkel szerettek volna beszélni, aki viszont taktikusan elkerülte a főbejáratot. 
 

Fotó: Vermes Tibor, Demokrata


Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

„Három kérdést szerettünk volna feltenni neki” – mondta kérdésünkre Bede Zsolt, a Vadhajtások Facebook-oldal, illetve a köré szerveződött közösség vezetője. – „Az első az lett volna, hogy mit szól Mirkóczki Ádám kvázi öszödi beszédéhez, jó lenne tudni, hogy ez-e a Jobbik hivatalos álláspontja, vagy csak a szóvivő magánvéleménye. Igazából ezért is vagyunk most itt, ez volt a hab a tortán. Azt is megkérdeztük volna, hogy részt vesz-e majd április 4-én az általunk szervezett Merre tovább radikálisok? című vitaesten, amelyre meghívtuk, vagy delegál-e valakit a pártból. És végül meg akartuk tudni, hogy mit lép a Jobbik abban az esetben, ha nem érné el az 50 százalékot a Fidesz április 8-án – kivel lépne a párt koalícióra: a ballib pártokkal, vagy a Fidesszel? Elvégre ez a gyermekeink jövőjét is meghatározná„. 

Bede azt is elmondta, sokszor megkapta már, hogy valójában fideszes (erről azóta Vona is beszélt, „csalódott jobbikosnak álcázott fideszes embereknek” nevezte az ellene demonstrálókat) – az nem jut az eszükbe, hogy hány ezer embert csapott be Vona a kaméleon stílusával. 

De Bede azt sem rejtette véka alá, hogy jól látja, a Fidesz és a Jobbik helyet cserélt, míg a korábban radikális párt a baloldalhoz közeledett, a Fidesz beleállt olyan témákba, mint a liberalizmus és Brüsszel elleni harc, ami nagyon szimpatikus neki. 
 

https://www.facebook.com/jobbikraNEM/videos/1644378348964020/

„Mirkóczki Ádám ugyanazt a retorikát folytatja, amit a baloldali pártok. Arról is beszélt, hogy Vonának van három-négy terve. Kérdem én, nem kellett volna ezeket a terveket velünk is megosztania?„ – tette fel a kérdést rögtönzött sajtótájékoztatóján Silip Norbert, a Magyar Gárda vezetője. 

„Vona eladta a Jobbikot, cserbenhagyta a Gárdát. Elárult mindenkit, aki elindult vele az úton” – tette hozzá. 

„Nem ezért húztam be rá az ikszet. A belső kör meg odabent bólogat, asszisztál ehhez a nemzetáruláshoz” – mondta újságírói kérdésre, hozzátéve, hogy már nem szavazna Vonára, és nem jutnak eszébe olyan szalonképes mondatok, amiket a pártelnöknek mondana, ha az leülne vele beszélgetni, de lehet, hogy a fülét egy kicsit megcsavargatná. 

„Szerettünk volna beszélni vele, de inkább besunnyogott itt hátul” – mutatott az épület hátsó bejáratára. 

Az egybegyűltek egyébként egy müezzin hangjával akarták fogadni a pártelnököt, akinek az iszlámhoz való kötődése szemlátomást foglalkoztatja korábbi híveit. 

„2010-ben ott voltam a jordán követ állófogadásán, ahol átvette az útlevelét, már akkor lehetett volna sejteni. Amit most felkapott a sajtó, a török konferencia – ez akkor a Kurucon is kint volt, a török nyelven makogása viszont nem volt fent„ – mondta az egyik tüntető. 

„Itt van ez a Janiczak-dolog is, ezt is hallottuk már korábban” – tette hozzá beszélgetőtársa, aki szerint az ózdi polgármesternek le kellene mondania. 

Szóba került az is, hogy új pártot kellene alapítani a balra tolódott Jobbik helyett. Ebben megoszlottak a vélemények, volt, aki Budaházy elveit követve elutasította a pártosodást, mondván, hogy a pártokrácia nem nemzet, abból nem lesz egység sosem. 

Egy másik hozzászóló szerint „ha Novák Elődöt vissza tudják hozni, vagy a Lenhardtot, akkor lehetne új párt, esetleg akik most bent ülnek és bólogatnak, közülük néhányan megpuccsolhatnák a pártvezetést”. 

„A Jobbiknak az lenne a dolga, már ha nem a hatalomért remegne, hogy egy jobboldali párt mellett álljon ki, erősítve a nemzeti egységet, nem pedig a széthúzás. Ha én most azt merem mondani, hogy támogatom a Fidesz politikáját, hogy le kell zárni a határokat, akkor én megkapom, hogy egy mocskos Fidesz-bérenc vagyok, komoly tanult emberek is gyakran ezt mondják. Nem kellene veszekedni, inkább össze kéne fogni. A migránsáradat a legnagyobb veszély, amely jelenleg az országot fenyegeti„ – vélekedett az egyik kiábrándult jobbikos. 

„2014-ben, húsz év után elérte a Jobbik, hogy nem mentem el szavazni, most a határzár miatt talán a Fidesz… Nem kellenek nekünk a migránsok, megvan a saját problémáink, el kell menni Borsodba, van elég migráns ott is. Lehet itt mismásolni, az hogy most kakának mondják a sz*rt, azt én nem tudom elfogadni” – tette hozzá.

Az egybegyűlt radikálisok abban bíztak, hogy legalább a rendezvény végén sikerül elcsípniük Vonát, sőt, azt is tervezték, hogy egy zsák marhatrágyával nyilvánítják ki a pártvezetőről alkotott, nem éppen hízelgő véleményüket, de a biztonsági őrök egy idő után mindenkit kitereltek a Csepeli Munkásotthon udvaráról, az újságírókat is, akik közül sokan eredetileg a kampányzáróra akartak bejutni, de a Jobbikkal szemben kritikus médiumok dolgozóit eleve be sem engedték a rendezvényre.

(K.D.)

A galériát az első képre kattintással lapozhatják végig.