Kép forrása: Wikipédia

Megvan az oka és előzménye, hogy miért Fidesz-párti a határon túli magyarok többsége.
Kép forrása: Wikipédia

Jobboldali politikai meggyőződését hangoztatta a Krónika erdélyi magyar napilap hétvégi számában közölt interjúban Bölöni László egykori világhírű labdarúgó, a belga Royal Antwerp FC jelenlegi szakvezetője. 

Az erdélyi származású sportvezető elmondta: román, magyar és francia állampolgársággal rendelkezik, és eddig a francia és a román választásokon vett részt, de most a magyarországi parlamenti választáson is leadja a voksát. Elmondta: a francia politikai helyzetet ismeri a legjobban, a romániai politikát bonyolultnak és zavarosnak tartja, a magyarországi közéleti térkép számára sokkal áttekinthetőbb és egyértelműbb. 

Bölöni László megjegyezte: ballábas labdarúgó volt, a politikában azonban a jobboldallal rokonszenvez. „Azt vallom, hogy a választó nem naiv, égből pottyantott figura: családja van, gyermekei, tapasztalatokkal és elvekkel rendelkezik. Érez és mérlegel, és ha a többség Fidesz-párti, annak megvan az előélete, magyarázata” – jelentette ki az erdélyi magyarok többségének a jobboldali nézeteire utalva. 

Elmondta: a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztéséről tartott 2004. december 5-i népszavazást követően közel két éven át románul válaszolt bármelyik magyarországi újságíró első két kérdésére: „Ha elutasítottatok, akkor tessék, itt vagyok nektek románként” – magyarázta akkori magatartását. Értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a jelenlegi kampányban is ott van az, aki egykor az elutasításra buzdított, és „továbbra is másoknak nyitna kaput, nem pedig a magyaroknak”. 

„Nem szégyellek arra buzdítani mindenkit, hogy akinek jogában áll, április 8-án menjen el választani” – jelentette ki Bölöni László. 

A labdarúgó szakember szerint Európában ma nem tudnak beszélni a bevándorlásról, ha pedig megpróbálják, akkor vagy hazudnak, vagy durvák, és szalonképtelenek, ez pedig senkinek nem jó. Szerinte azért nincs a migrációra megoldása senkinek, mert senki sem tudja, milyen léptékű a jelenség, és mikor lesz vége. 

Úgy vélte: Európa ki tudna egy „üzleti tervet” dolgozni, ha tízmillió emberről kellene gondoskodni, de senki nem mond számokat, „és ettől válik aljassá az egész”. Bölöni szerint a nagyon ritka konkrét válaszok egyike – a maga vitatottságával együtt – a magyar megoldás, a kerítésépítés volt. Kijelentette: ezt pozitív provokációnak tartja, mert arra kényszeríti Európát, hogy foglalkozzon a helyzettel. 

A 101-szeres román válogatott játékos kijelentette: értelmetlen összehasonlítani az 1986-os futballt – amikor a bukaresti Steauával megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját – a maival. Úgy vélte: a futball iparággá vált, amely nagyobb bevételt csak több fellépés árán képes kitermelni. Szerinte ezzel a folyamattal nem tud lépést tartani a magyar vagy a román futball. 

A Cristiano Ronaldo felfedezésére vonatkozó kérdésre Bölöni elmondta: Ronaldo olyan tehetséges játékos volt, hogy – hacsak nem éri valami súlyos baleset – nem tudott volna elkallódni. Azt tartotta saját érdemének, hogy a Sporting Lisszabon edzőjeként nézte az ifik meccseit is, és korán kiszúrta magának a játékost, akit aztán meghívott a felnőtt csapatba.

(MTI)