Meglehet, a vasi székvárosban időközi választás vet véget a polgármester és a testület közti vitáknak. Úgy tűnik, az országos folyamatnak megfelelően helyi szinten is bomlásnak indultak a kormánypárti többségű önkormányzatok.

Nem volt eseménytelen a nyári uborkaszezon Szombathelyen. Egy szocialista városatya, Soós József még júliusban kilépett pártja frakciójából, s ezzel kisebbségbe került a kormánypárti városvezetés. Nem ez az egyetlen ilyen eset, korábban Budapest XI. kerületében is megszűnt a balliberális vezetés létszámfölénye. Itt patthelyzet alakult ki, további fejlemények ősszel várhatók. A főváros VIII. kerületében pedig egyenesen megszűnt az MSZP-frakció, miután hárman kiléptek belőle. Úgy tűnik tehát, itt is, ott is bomlásnak indul helyi szinten a kormánypárti többség, hasonlóan az országos folyamatokhoz.

Szombathelyen az ellenzék azon melegében rendkívüli közgyűlést szeretett volna tartani, de Ipkovich György MSZP-s polgármester ezt csak múlt hétre hívta össze. A testület különleges ülésén az új helyzetnek megfelelően módosult a bizottságok struktúrája és tagsága. Kétségtelen, hogy az ellenzék ezzel teret nyert a vasi székvárosban, s élt is a lehetőséggel.

Soós József a Demokratának azt mondta, a szocialista képviselőcsoportból való távozását hosszú vívódás előzte meg, s annak szakmai okai voltak, mivel aránytalannak tartotta a költségvetést. A városatya szerint ugyanis túlzott hangsúlyt kap a sport és a kultúra. A képviselő a frakcióvezetés diktatórikus módját is elfogadhatatlannak tartotta. Mint mondta, neki ne mondja meg senki, miként szavazzon a város ügyeiről. Ugyanakkor hozzátette, nem tartja árulónak magát, noha ezt a jelzőt megkapta volt párttársaitól, hiszen nem az MSZP-re esküdött föl, hanem Szombathely megyei jogú város érdekeinek képviseletére. Kérdésünkre, hogy távozása időközi választáshoz vezethet-e, Soós József azt felelte, nem volna szerencsés, ha odáig fajulna a helyzet, hiszen a pályázatokon való forrásokhoz jutás és a lobbizások esélyét csökkenti, ha a város vezetői nem képesek közösen fellépni Szombathely érdekében.

Hasonló véleményen van Marton Zsolt, a Fidesz-frakció vezetője is, aki szerint meg kell próbálni az új helyzethez alkalmazkodó városvezetési struktúrával működni. Ha viszont nem megy, az ellenzéki képviselő szerint mindenkinek vissza kell adnia mandátumát a népnek.

Soós József kilépésével különös helyzet alakult ki a szombathelyi testületben. A volt szocialista városatya fél évig kötelezően függetlenként politizál tovább, tehát hivatalosan addig egyik oldal sincs többségben. Mondhatni, ő lehet a mérleg nyelve. Ám Soós mégis az ellenzékkel, vagyis a Fidesz–KDNP, illetve a helyi Pro Savaria Egyesület képviselőivel együtt szavazott a múlt heti rendkívüli közgyűlésen. Nyilván azért, mert – mint Prugberger Emil képviselő, az egyesület elnöke be is jelentette – Soós József felvételét kérte az egyesületbe. Vagyis 15:14 arányban mégiscsak kisebbségbe került a várost addig irányító koalíció, melyet az MSZP, az SZDSZ, a balra sodródott MDF és az Együtt Szombathelyért Egyesület (ESZE) alkot. Utóbbi képviselője, Gyimesi József 1998 és 2006 között fideszes országgyűlési képviselő volt, az MDF-es Szabó Gábor pedig fideszes polgármesterként állt a város élén 1998 és 2002 között, ám a párt kizárta soraiból, miután kiderült, hogy doktorátusának megszerzéséhez nem nyelvvizsga-bizonyítványt, hanem nyelvi záróvizsgáról szóló igazolást használt fel. Vagyis Szombathelyen nem Soós József az első, aki ilyen vagy olyan okból pártot vált, átáll a másik oldalra.

De ő az egyetlen, akit – vélhetően ezzel kapcsolatban – fenyegetés ért. A képviselő korábban arról számolt be, hogy épp rendes fogadóórájára készült, amikor két kigyúrt, kopasz fiatalember lépett oda hozzá. Utazási katalógust nyomtak a kezébe azzal, hogy a városatya bizonyára tudja, ki küldi, s ezért jól tenné, ha családjával együtt elutazna, mielőtt baj éri őket. Soós József szerint ezzel azt szerették volna valakik, hogy ne vegyen részt a rendkívüli közgyűlésen.

Vas megyében nem ez az első eset, hogy valakik alvilági módszereket alkalmaznak a politikai életben. Néhány évvel ezelőtt a fiktív párttagok kapcsán kirobbant botrány odáig fajult, hogy a Gyurcsány Ferenc bizalmasával, Leisztinger Tamással bensőséges viszonyban lévő vállalkozó, Tóth Csaba korábbi pártfogoltját, a Fiatal Baloldal megyei vezetőjét, Szabó Bálintot cigányok brutálisan megverték és megerőszakolták. Az akkori pártelnök, Hiller István ennek hatására feloszlatta az összes vasi MSZP-sejtet, melyek azóta újraalakultak.

Hogy ki fenyegettette meg Soós Józsefet, nem tudjuk, csak sejthetjük. Annyi azonban bizonyos, hogy a politikus ellen időközben fegyelmi eljárás is indult a párton belül, Czeglédy Csaba szocialista alpolgármester kezdeményezésére. Mint mondta, a döntést megkönnyítendő maga lépett ki az MSZP-ből.

S a fenyegetés ellenére részt vett a rendkívüli közgyűlésen, mely az előzményekhez képest meglehetősen békésen zajlott. Az új testületi többség megszavazta a szervezeti és működési szabályzat általuk előterjesztett módosítását. Eszerint minden bizottságot megszüntettek, majd újból létrehozták őket, megváltozott összetétellel és részben megváltozott feladatkörökkel. Két testületet változatlan formában alakítottak újjá, kettőt pedig végleg felszámoltak. Az ellenzéki többség mindezt főként takarékossági szempontokkal indokolta, mintegy negyvenmillió forintnyi óvodákra és iskolákra fordítható megtakarítást remélve a változástól, de azt sem titkolták, hogy ekként biztosítható az új arányoknak megfelelő paritás a bizottságokban. Vagyis politikai győzelem is volt ez a kisebbségi kormánypárti városvezetés fölött.

Ipkovich György polgármester az utolsó pillanatig taktikázni próbált. A színfalak mögötti egyezkedési kísérletek miatt tolódott szeptemberre a rendkívüli közgyűlés időpontja, s még az összejövetelen is felajánlott egy alpolgármesteri helyet az ellenzéknek, de az ötletet elutasították.

A város elöljárója fölemlegette a gyöngyösi esetet is, mondván, az ottani bizottságok átalakítása alkotmányossági aggályokat vetett föl. (Mint ismert, Gyöngyös kormánypárti városvezetése minden bizottságból kiebrudalta az ellenzékieket, miután a szocialisták szerint miattuk hiúsult meg az Apollo Tyres indiai gumigyár odatelepülése.) A gondolatot értetlenkedő felhördülés fogadta, hiszen a mátrai városban egyértelműen törvényellenes politikai bosszúra került sor, Szombathelyen viszont egyszerűen megváltoztak az arányok.

A vasi megyeszékhely gördülékeny irányítása az új helyzettel kérdésessé vált. Eddig Ipkovich György, a szocialisták régió beli erős embere meglehetősen könnyedén vitte át akaratát a testületen, mostantól azonban számítani lehet a folyamatos leszavazásokra. Igaz, mindkét oldal együttműködést hirdet a város érdekében, de ha ennek mibenlétében nem születik minden esetben megegyezés, úgy működésképtelenné válhat Szombathely. Annál inkább, hiszen számos ügyben a megyével kell együttműködnie Szombathely vezetésének, a vasi közgyűlésben pedig elsöprő Fidesz–KDNP-többség van.

Mindezeket figyelembe véve olyan felszólalás is elhangzott, mely a közgyűlés önfeloszlatását javasolta. A két politikai oldal ennek ellenére egyelőre úgy döntött, megpróbál kompromisszumosan együttműködni, de a helyi viszonyokat ismerve több mint kétséges, hogy ez a döcögős együttműködés fenntartható-e 2010 őszéig.

Ágoston Balázs