Tudomány-e a borozgatás? Bizony sok tudomány kell a jó bor készítéséhez! Borkóstolással és tudománnyal fogjuk tölteni az idei első Múzeumi Szombatot a Tanulmánytárban. Kísérletekben, bemutatókban gazdag programra invitáljuk Önöket a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából: Szegedről, Budapestről és Egerből érkeznek a borok és élelmiszerek szakértői. A látványos kísérletek mellett bort is kóstolhatnak, és megtudhatják, mitől annyira zamatosak italaink. A programot közösen szervezzük a Magyar Kémikusok Egyesületével.

Program:

10 órától folyamatosan a délelőtt folyamán: Interaktív természettudomány – Kísérletek

11.00-13.00 Félvezető tárlatvezető – Képes Gábor muzeológus (MMKM) rendhagyó tárlatvezetése:

Azt mondják, az informatika a homokszemből indul. A szilícium egy kémiai elem, vegyjele Si, 1823-ban fedezték fel. Az egyik leggyakoribb elem, s ma már az informatika és az elektronika elképzelhetetlen lenne nélküle.

* Szakmai tárlatvezetés a számítástechnikai gyűjteményben: informatikatörténet, egy CHIPetnyi kémiával fűszerezve!

12.00-16.00 Háztartás és kémia – Dr. Vámos Éva főmuzeológus (MMKM) tárlatvezetése a Tanulmánytár háztartási és kémiai gyűjteményeiben

14.00-14.30 Színes kémia – A bor kémiája – Dr. Murányi Zoltán tanszékvezető és Dr. Oldal Vince főiskolai docens (Eszterházy Főiskola, Eger, Kémiai, Borászati-kémiai és Borászati Tanszék)

14.30-15.00 Egy csipetnyi E! Élelmiszervizsgálat – Dr. Sarkadi Lívia egyetemi tanár és tanítványa, Simon Péter (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszer-tudományi Tanszék)

15.00-15.30 Rendhagyó borkóstolás – Dr. Pálinkó István, egyetemi docens (Szegedi Tudományegyetem, Szerves Kémiai Tanszék)

A rendezvény helye: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára

1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 10.

Belépőjegy:

Felnőtt: 500 Ft

Diák és nyugdíjas: 250 Ft