Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (szerk., archív)
Hirdetés

Böröcz László (Fidesz) arról beszélt napirend előtti felszólalásában, hogy Karácsony Gergely minden egyes nappal távolabb kerül a saját vállalásaitól, hiszen az volt a legfontosabb a balliberális többségnek a fővárosban, hogy megemelje a saját fizetését. Az öt főpolgármester-helyettes fejenként több mint 1,3 millió forintot kap, míg a főpolgármester fizetése 1,5 millió forintra emelkedett – hívta fel a figyelmet a képviselő, hozzátéve, hogy a fizetésemelés, és a plusz két helyettes körülbelül 200 millió forintjába kerül a fővárosiaknak.

Böröcz László arra is kitért: bár a közgyűlés bátran kihirdette a klímaveszélyt, Karácsony Gergely és helyettesei a „látványos biciklizés közben” megszavazták maguknak a hivatali gépjárműveket, amelyeket magáncélra is használhatnak. Úgy értékelt: bár Karácsony Gergely a kampányban új arcokkal igyekezett körülvenni magát, a múlt emberei most „előlépnek a paraván mögül”; a kasszakulcsot például azok kapták – Gy. Németh Erzsébet és Tüttő Kata -, akik részesei voltak a fővárosi pénzek széthordásának és annak, hogy Budapest csődközeli állapotba jutott 2010-ben.

A „megújult baloldalnak” gratulálva sorolta: Draskovics Tibor, Kolber István, Katona Tamás volt kormánytag és az „1956-ot gyalázó, bolsevik” Havas Szófia is pozíciót kapott. 

Hangsúlyozta: Karácsony Gergely pontosan tudja, hogy a fővárosban is „Gyurcsány a főnöke”, de nem bánja a báb szerepet. Arcpirítónak nevezte, hogy egyes baloldali kerületek azt a Czeglédy Csabát szerződtették le átvilágításra, akit felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt, valamint jelenleg is diákok megkárosítása okán folyik ellene eljárás.   

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára úgy vélte: a jelek azt mutatják, hogy visszatért a fővárosba a Demszky-korszak.

A 2010 előtti és utáni időszak teljesítményét összehasonlítva azt hangsúlyozta: a Demszky-korszakot több mint 200 milliárdos adósság, elakadt fejlesztések, látványos korrupciós ügyek és be nem fejezett beruházások jellemezték, míg Tarlós István főpolgármestersége alatt a főváros biztonsága javult, befejezték a négyes metrót, és számos fontos fejlesztést hajtottak végre.