Régi igény a nem Budapesten lakók részéről, hogy ne csak fővárosi rendezvényeken lehessen megismerkedni a hazai borvidékekkel, borászokkal, mindemellett természetesen Budapest is kihagyhatatlan – mondta az eseményt szervező Magyar Kézműves Borok Kft. ügyvezetője a rendezvénysorozat elindításának indokairól az MTI-nek.

Sándor Zsolt felidézte, hogy először a tokaji borvidék bemutatkozását szervezték meg 2009-ben Tokaj Grand Tour néven, majd olyan új, magyarosabban hangzó elnevezést kerestek, amelybe más borvidékek is „beleférnek”.

A főszervező szerint hasonló bemutatkozási lehetőségre mindegyik borvidéknek szüksége van, mert egy-egy borrégió pincészetei egyébként nem tudnak együtt megjelenni a tőlük távolabbi vidéki nagyvárosokban. „Más az, ha nem csupán egy pince boraiból, hanem szinte egy egész borvidék széles kínálatából lehet kóstolni, és közben meg lehet ismerkedni a borászokkal” – hangsúlyozta.

Somló a legkisebb magyar borvidék, ezért a tizennégy pincészetet felvonultató kóstoló meglehetősen jó áttekintést ad a hegy borairól – vélekedett Sándor Zsolt. Hozzátette: a terület különlegességét mindenekelőtt a talajszerkezet adja, amelytől olyan egyedi karaktert kap az itt készült bor, hogy száz közül fel lehet ismerni egy tisztességesen elkészített somlói tételt.

A jellemző szőlőfajtákról szólva megjegyezte, hogy a juhfarkot szinte mindenki ismeri, de nagyszerű olaszrizling, furmint és hárslevelű is terem a vulkáni tanúhegyen.

A Bországjárás október 22-én a debreceni Modembe, 27-én a budapesti Festetics Palotába, majd 29-én a szegedi Móra Ferenc Múzeumba látogat.

Az Agrármarketing Centrum támogatásával megrendezett sorozat mindhárom állomásán a Bogdán Családi Pincészet, a Csordás-Fodor Borház, a Dénes Hegybirtok, a Fazekas András Vino-Trans Kft., Fekete Béla, Györgykovács Imre, Kolonics Károly, a Kreinbacher Pincészet-Szent Ilona Borház, a Laposa Családi Pincészet, Spiegelberg István, Takács Lajos, a Hollóvár Pince, a Tornai Pincészet és a Várkapitány Pince mutatkozik be.

Sándor Zsolt tájékoztatása szerint a belépőt vásárlók szabadon kóstolhatnak a résztvevő pincészetek boraiból, és ha előre regisztráltak, meghallgathatják Mészáros Gabriella borakadémikus előadását a somlói borokról. A vendégek a rendezvény ideje alatt a Magyar Sajtmíves Céh tagjainak sajtkollekcióit és további különlegességeket kóstolhatnak; az első ötven jegyvásárló egy ingyenes mini borkurzuson is részt vehet.

Mint Sándor Zsolt elárulta, évek óta előkészület alatt van a Balaton-környéki borvidékek bemutatkozó túrája, de „ott toporog” Szekszárd és Eger is.

Részletes információkat a www.borszagjaras.hu honlapon találhatnak az érdeklődők.

(MTI)