Hét hónappal a jogerős bírósági ítélet után Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársát, Kabai Károlyt novemberben az elmegyógyintézetből átszállították az egyik büntetés-végrehajtási intézetbe, tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből (IMEI) novemberben átszállították az egyik büntetés-végrehajtási intézetbe Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársát, Kabai Károlyt, akit a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság adócsalás, csalás és magánokirat-hamisítás miatt áprilisban jogerősen három és fél éves börtönbüntetésre ítélt, értesült a Magyar Nemzet.

Információk szerint az IMEI-ben a csaknem két hónapig tartó vizsgálatok során megállapították: Kabai állapota lehetővé teszi, hogy megkezdje börtönbüntetését. Az IMEI-ben nem adtak felvilágosítást az elítélt állapotáról. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóosztályán pedig csupán annyit erősítettek meg, hogy K. Károly elítélt az egyik büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodik, de hogy melyikben, azt nem árulták el, mivel az személyes adat. Hozzátették: erről csak akkor adhatnának tájékoztatást, ha az érintett hozzájárulna.

Kabai Károlynak először áprilisban kellett volna börtönbe vonulnia, de ő az egészségi állapotára hivatkozva halasztást kért és kapott, méghozzá öt hónapra. Azonban a nyírbogáti vállalkozó ezután sem vonult be, hanem újabb halasztást kért, amit a bíróság elutasított. Kabainak augusztus 21-én kellett volna megjelennie a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetben, de ő ezt is elmulasztotta. Erre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elővezetési parancsot, majd körözést adott ki ellene.

Kabait végül szeptemberben a Hír Televízió találta meg az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI), ahonnan néhány nappal később átszállították a BVOP-hoz tartozó Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe. Veres János volt üzlettársa a jogerős ítélet szerint bizonylat nélkül felvásárolt fémhulladékot szerepeltetett cégeinek a könyvelésében, és utána áfát igényelt vissza. Az egyik érintett társaságot, a Bogát-Ferr Kft.-t Kabai együtt alapította Veressel, de a pénzügyminiszter a bűncselekmény elkövetésekor már nem volt a cégben.

Kabai Károly 2001-ben fél évig Nyírbogát alpolgármestere volt, majd a nyírbátori választókerület MSZP-s alelnökeként is ténykedett. Emlékezetes, hogy a bűncselekmények már Veres ügyvezetői működése idején is folytak a cég körül, mi több: a számlákat is a pénzügyminiszter volt fémtelepén belül gyártották, ám ebben az ügyben a rendőrök Veres felelősségét nem vizsgálták.

(Magyar Nemzet)