Augusztus 10-től bűncselekménynek minősül a jogtalan haszonszerzési célból való adatkezelés, amelynek büntethetőségét Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezte. A büntető törvénykönyv módosításával lehetővé válik a felelősségre vonás azokban az esetekben, amikor internetes postafiókon keresztül kéretlen üzenetekben, spamekben kínálnak megvételre jogtalanul összeállított email címeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat a küldők.

Bűncselekménynek minősül az illegálisan összeállított, direkt marketing célú adatbázisok, listák készletezése, fejlesztése, kereskedelme, illetve küldése is.

Ha ezentúl is kapunk kéretlen levelet, akkor az ombudsmanhoz vagy a nyomozóhatósághoz lehet fordulni, amely lefolytatja a nyomozás – közölte az InfoRádióval Jóri András adatvédelmi biztos.

Az ombudsman emlékeztet, hogy a hatályos törvények szerint direkt marketing célú elektronikus üzenet csak a címzett előzetes hozzájárulásával küldhető. Hozzátette, hogy a megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák, amelyek többnyire jogszerűtlen forrásból származnak.

(InfoRádió)