Fotó: MTI/Mohai Balázs
Hirdetés

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője a harmadik alkalommal elindított jogtudatosság hónapjának második hetében a meleg közösséget ért sorozatos jogsértésekre hívta fel a figyelmet – indul a hiánypótlónak szánt közlemény.

A Liberálisok politikusa szerint ugyanis hiába egyenlő a törvény előtt minden ember, a való életben az LMBTQI-közösség tagjai naponta válnak hátrányos megkülönböztetés áldozataivá a munkaerőpiacon, az oktatásban vagy szabadidős tevékenységek során. Bősz Anett kormányzati honlapokon is talált olyan statisztikai adatokat, amelyek alátámasztják a meleg közösséget ért folyamatos diszkriminációt – írja a Liberálisok politikusa.

A közösség körében végzett felmérések szerint az LMBTQI-csoport tagjainak 65 százalékát érte már valamilyen hátrányos megkülönböztetés, megaláztatás, zaklatás vagy társadalmi kirekesztés, többségüket szexuális irányultsága miatt. A Liberálisok képviselője szerint az állami esélyegyenlőségi politikának kötelessége lenne ez ellen fellépni, az Orbán-kormány azonban nemhogy enyhítené a kisebbségi csoportot ért joghátrányokat, de a legmagasabb rendű törvény által szabályozza a meleg közösséget ért egyik legsúlyosabb jogsértést: a házasság és az örökbefogadás tiltását – sopánkodik az országgyűlési képviselő. Bősz Anett ezért törvénymódosító javaslatot nyújt be a Parlamentnek, amely eltörölné az Alaptörvény melegházasság tiltására vonatkozó részét.

A Liberálisok képviselője emellett határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amely arra kötelezné a középiskolákat, hogy engedjék be a meleg közösséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatásával foglalkozó civil szervezeteket az oktatási intézményekbe. Becslések szerint minden huszadik ember érintett a másság elfogadásában családtagjai, barátai által, ezért különösen fontos a megfelelő felvilágosítás és tájékoztatás már iskolás korban – érvel Bősz Anett.

„A társadalom békéjének egyik alapköve, hogy egyetlen embert sem teszünk ki atrocitásoknak azért, mert a többségi társadalomtól eltérő tulajdonsággal rendelkezik: más a bőrszíne, származása, vallása, etnikai hovatartozása vagy nemi identitása. Ha a kormányzat a melegellenes propagandával továbbra is ráerősít a kisebbségi csoport hátrányos megkülönböztetésére, az a társadalom egészét rombolja: nem csak a kirekesztettek, de a kirekesztők is veszítenek vele” – fogalmazott Bősz Anett.

Elkezdődött a jogtudatosság hónapjának második témahete, mely a meleg közösség jogegyenlőségéről szól. Azért állunk ki értük, mert ennek a közösségnek a tagjai naponta kénytelenek elszenvedni súlyos joghátrányokat Magyarországon. Ezért nyújtom be azt a törvénymódosító javaslatomat a Parlament elé, amely eltörölné a melegházasság alaptörvényi szintű tiltását.

Gepostet von Bősz Anett am Montag, 11. November 2019