Fotó: MTI/Soós Lajos

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint szerdai brüsszeli útja fő üzenete: az Orbán-kormánnyal szemben a magyarok döntő többsége Európa-párti. Botka László közölte azt is, Orbán Viktor nem a nemzetet, csak saját korlátlan hatalmát akarja védeni azzal, hogy harcot hirdetett az Európai Unió ellen.

Az ellenzéki politikus  MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Európának tudnia kell, hogy Magyarország nem akar Putyin gyarmata lenni és nem akarja, hogy újra lehulljon a vasfüggöny.

A magyar emberek jó emberek és nem érdemelnek büntetést, de a Fidesz törvénysértő, populista ámokfutását meg kell állítani – fogalmazott.

Szerinte Orbán Viktor és az unió közös felelőssége, hogy a magyarok félnek a menekültektől. El kell mondani, hogy az uniós vezetők tehetetlenségét, időhúzását és döntésképtelenségét használta ki a miniszterelnök, hogy gyűlöletet kelthessen a magyar társadalomban – közölte.

Botka László tájékoztatása szerint a letelepedési kötvény veszélyére is fel fogja hívni a figyelmet, mivel „Orbán több milliárdos haszonért cserében közel 20 ezer bizonytalan hátterű, valódi megélhetési bevándorlót szabadított Európára, akik között számos terrorista és bűnöző is lehet”.

A szegedi polgármester hangsúlyozta, az Európai Uniónak meg kell védeni állampolgárait a gyűlöletkeltéstől és az igazi veszélyektől.

 Jelezte, támogatja az európai ügyészség létrehozásának koncepcióját is, mert az uniós pénzek elköltésével kapcsolatos korrupciós ügyeket és bűncselekményeket ki kell vizsgálni.

„Nem hagyhatjuk, hogy Orbán saját hatalma megőrzése érdekében szétverje Európát és lebontsa a magyar alkotmányos demokrácia pilléreit” – hangoztatta.

A szocialista politikus a szombati, miniszterelnök-jelöltet állító MSZP-kongresszuson jelentette be, hogy megválasztása után első útja Brüsszelbe vezet.

A Botka László és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke közötti „üzengetésre” a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy reagált, hogy az a baloldal belső hatalmi harcáról, pozíciókról, befolyásszerzésről szól. A baloldal önmagával van elfoglalva, miközben kiemelt ügyekben a magyarok érdekével ellentétes álláspontra helyezkedik – hangoztatta.

Arra a kérdésre, mit gondolnak arról, hogy több mint egymilliárd forintnyi támogatást nyert el Pusztaottlaka, ahol korábban az a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő töltötte be a polgármesteri posztot, akivel összefüggésben vizsgálat folyik uniós pénzeket érintően, Hidvéghi Balázs úgy felelt, a vizsgálat még nem mutatott ki szabálytalanságot. Másrészt, nincs probléma azzal, ha egy képviselő sikeresen lobbizik a saját körzete érdekében, és örvendetes, hogy fejlesztések valósulnak meg – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

MTI