Elévülés miatt nem büntethető a 250 milliós kenőpénz elfogadásával megvádolt Botka László, azonban egy másik, hamis tanúzással kapcsolatos ügy folyományaként politikailag még felelősségre vonható.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A bűncselekmény elévülése miatt nem vizsgálják Botka László korrupciós ügyét a hatóságok, amivel egy vállalkozó megvádolta – értesült a Magyar Idők. Tényi István azt követően tett bejelentést, amikor megtudta, hogy a lapnak nyilatkozó F. Attila állítása szerint 250 millió forint kenőpénzt fizetett ki Szeged szocialista polgármesterének és egykori párttársának, Toller Lászlónak a pécsi Szent István-akna megszerzéséhez nyújtott segítségükért.

Még ha igaz is F. Attila állítása, és az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje bűncselekményt követett el, az ügyészség mégsem vizsgálhatja meg az ügyet, hiszen a hivatali vesztegetés elfogadása csupán nyolc évig büntethető. F. Attila viszont 2006-ban fizette le a városvezetőket, így 2013-2014-ben lehetett volna legkésőbb eljárás alá vonni őket.

Azonban a politikai felelősségre vonást nem úszta meg Botka, Tényi ugyanis hamis tanúzás miatt F. Attila ellen is beadványt nyújtott be, amelyet eddig nem utasítottak el. Amennyiben megindul az eljárás ebben az ügyben, kiderülhet, hogy F. Attila igazat mondott-e, ami – még ha csak közvetve is – Botka bűnösségének a megállapítását is jelentené.

A Magyar Idők teljes cikkét IDE kattintva tekintheti meg.

(magyaridok.hu, demokrata.hu)