Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gyürk András, a FIDESZ-KDNP képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Hirdetés

Az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi (ITRE) szakbizottsága csütörtökön megvitatta az európai energiapolitika eredményeit.

Az EP-képviselő arról tájékoztatott, hogy a vita során az Európai Bizottság pozitívan minősítette az energiaválság eddigi kezelését, azonban – mint kiemelte – az Európán eluralkodó gazdasági recesszió és a zuhanó ipari termelés más képet mutatnak.

„Bebizonyosodott, hogy Brüsszel a felelősségvállalás helyett inkább egy alternatív valóságban fogalmazza meg gondolatait” – fogalmazott a politikus.

Gyürk András hangsúlyozta: a megfizethető energiához való hozzáférés biztosítása az Európai Unió és a tagállamok egyik legfontosabb feladata. Ebben Brüsszel kudarcot vallott. Az Európai Bizottság meggondolatlan döntései és elhibázott szankciós politikája hektikus ármozgásokat idéztek elő az energiapiacokon, ami megemelte a rezsiszámlákat és aláásta a befektetési bizalmat – húzta alá a képviselő.

Szavai szerint Európa hétszer annyit fizet a földgázért, mint az amerikaiak, és háromszor annyit az áramért, mint a kínaiak. Emiatt az Európai Unió versenyképessége soha nem látott szintre csökkent. Ennek ellenére a Bizottság kitart eddigi politikája mellett, sőt: követeli a családokat védő intézkedések, így a rezsicsökkentés eltörlését is – figyelmeztetett a politikus.

„Nyilvánvalóvá vált, hogy a bürokraták a felelősségvállalás helyett inkább a Berlaymont-palota (az Európai Bizottság székháza) alternatív valóságába menekülnek. Azonban a jövő évi európai parlamenti választásokon a polgárok egyértelmű véleményt mondhatnak Brüsszel energiapolitikai teljesítményéről is” – tette hozzá Gyürk András.

Korábban írtuk