Az elszámoltatásért felelős kormánybiztos kifejtette: tavaly összesen 736 bejelentést kaptak, idén eddig 480-at. Jelenleg 32 kiemelt ügyben folytat vizsgálatot hivatala, és a mai napig 38 büntető feljelentést tett. Egyben, a bábolnai ménesbirtok ügyében pedig már megtörtént a vádemelés – ismertette. Megjegyezte, hogy az elszámoltatási vizsgálatokkal csaknem százmilliárd forintot „takarítottak meg”, illetve „szereztek vissza” a magyar államnak.

„Nekünk csak egy érdekünk van: ez az érdek pedig nem más, mint hogy azok a bűnösök, akik csőd közeli helyzetbe hozták, akik eladósították az országot, azok nyerjék el méltó büntetésüket a jogállami keretek között” – mondta, hozzátéve, hogy a vizsgált elmúlt nyolc év szerinte ékes bizonyítéka volt az MSZP-SZDSZ-es kormányok „szabadrablásának”.

Vizsgálatainak három nagy csoportja volt: az állami vagyont érintő – például a játékkaszinók ügye vagy a moszkvai magyar kereskedelmi központ értékesítése -, a mezőgazdasággal kapcsolatos vizsgálatok – többek között az említett bábolnai ménesbirtok és a sukorói telekcsere ügye -, valamint a konkrét kormánybiztosi átvilágítások – közölte. Utóbbiak között példaként említette a Honvédelmi Minisztériumnál feltárt „vesztegetési ügyet” és a filozófuspályázatokat.

Az ügyek közül kiemelve a sukorói kaszinóberuházást Budai Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyészség még „csak” a telekcserét vizsgálta, a beruházás – szerinte jogellenesen történő – kiemeltté nyilvánításával kapcsolatban viszont még nem folytatott nyomozati cselekményt. Emellett kérdés az is, hogy Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter miként írhatta alá 2009 novemberében a koncessziós szerződést – fűzte hozzá, emlékeztetve, hogy utóbbi miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett bejelentést az ügyészségen. „Tehát jelen pillanatban a volt miniszterelnököt (Gyurcsány Ferencet) egyelőre csak a telekcserében gyanúsították meg” – mondta.

A kormánybiztos egyben tájékoztatott arról, hogy jelenleg is vizsgálódnak a Budai Egészségközpont Kft. szerződéseit érintően, hétfőn pedig vizsgálatot rendelt el a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ közbeszerzései és megbízási szerződései ügyében is.

Arra a kérdésre, hogy milyen ügyek következhetnek a folytatásban, Budai Gyula példaként a MÁV-val, valamint az oktatással kapcsolatos vizsgálatokat nevezte meg. Emlékeztetett, kormánybiztosi mandátumából egy év van még hátra.

(MTI)