Az elmúlt évtizedekben Demszky Gábor Budapestjéhez hozzátartoztak a nincstelenek által benépesített, szennyes és büdös aluljárók. A fővárosban közlekedők már-már hozzászoktak ahhoz, hogy a metrókijáróknál kerülgetni kellett a vastag dunyhák alatt egymás hegyén-hátán szundikáló, irtózatos bűzt árasztó hajléktalanokat.

Tarlós István főpolgármester a megválasztása után bejelentette, hogy december 15-től a fővárosban nem találkozhatunk fedél nélküliekkel az aluljárókban.

A változás e téren látványos: budapesti sétánk meggyőzött minket, valóban megtisztultak az aluljárók. A 3-as metró vonalát végigjárva, csupán a Határ úti és a Nagyvárad téri kijáratnál találkoztunk egy-egy földön fekvő hajléktalannal, ám visszautazáskor már őket sem találtuk ott. Az aluljárók megtisztultak. A legrosszabb állapotok a Kálvin téri megállónál voltak, az ottani aluljáróban körülbelül nyolc-tíz ember lakott állandó jelleggel, s nem egyszer saját vizeletükben feküdtek. Most minden tiszta és rendezett. A Nyugati pályaudvari aluljáróban pedig az újságárus elárulta, korábban többször is volt olyan reggele az elmúlt fél évben, amikor nem tudta megközelíteni az üzlet bejáratát az odavackolók miatt.

– Egy hete tisztaság és rend van – meséli örömmel. – Ma reggel pedig azt láttam, hogy az ide visszaszivárgó hajléktalanok összeszólalkoztak az intézkedő rendőrökkel, ám azok határozottan kitessékelték őket a felszínre.

Tarlós István bejelentette, a civil szervezetek és a közterület-fenntartó vállalat összesen 116 hajléktalant számolt össze Budapest metrókijáróiban, közülük harmincan nem éltek a főváros által felajánlott költözési lehetősséggel. Aki a jövőben lakás céljára kívánja használni az aluljárókat, szabálysértést követ el, amit a főváros már nem tűr tovább.

Szencz Dóra