Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje beszédet mond budapesti kampányindító rendezvényén a Bálna rendezvényközpontban 2024. április 17-én

„Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten”

– fogalmazott a kormánypárti politikus, hozzátéve, már megmutatták, hogy milyen ez a város, ha jobboldali kezekben van, és most ismét itt van a lehetőség, hogy újra a kezükbe vegyék Budapest sorsát.

Hétpontos tervét ismertetve Szentkirályi Alexandra arra tett ígéretet: kiszabadítják a fővárost Gyurcsány fogságából, véget vetnek a városházi korrupciónak, felszámolják a pazarló budapesti bürokráciát, megszüntetik a közlekedési káoszt, tisztaságot és rendet teremtenek a városban, otthonossá és élhetővé teszik Budapestet és újra naggyá teszik a nemzet fővárosát.

Hozzátette: létrehozzák a Fővárosi Költségvetési Tanácsot, amely ellenőrizni fogja a város pénzügyi stabilitását, valamint ingyenes köztéri wifi-hálózatot valósítanak meg.

Ma Gyurcsánynak van főpolgármestere, a budapestieknek nincs

Hangsúlyozta: az összes Gyurcsány-fiókát ki fogja rakni a Városházáról, amely szerinte a Gyurcsány-család udvari cége lett.

Úgy vélekedett: ma Gyurcsánynak van főpolgármestere, a budapestieknek nincs, és minden, amit Budapesten látnak, arról szól, ahogyan Karácsony Gergely hű inasként serénykedik a Gyurcsány-villában. A Városházát egy brazil szappanoperához hasonlította, amiben soha nem történik semmi új, a cselekmény nem halad, ráadásul borzasztóak a színészek is, Budapest helyzetét pedig úgy jellemezte: a kassza üres, a város szemetes és koszos, a városlakók nagy része dugóban vagy a megállókban rostokol, ritkábban járnak a buszok, kátyúsak az utak, veszélyes kerékpársávokat alakítottak ki, a gondozott zöld parkok helyett pedig gazos méhlegelőkön sétálhatunk.

Hirdetés

Hangsúlyozta: ha rajta múlik, a gyurcsánytalanított városban háborúskodás helyett a kormánnyal való együttműködés zajlik majd a budapestiek érdekében. Felelős városgazdálkodást ígért, és azt is, hogy véget vet luxus kifizetőhelyeknek.

A közlekedéssel kapcsolatban kijelentette: autósok, biciklisek és tömegközlekedők nem lehetnek egymás ellenségei az utakon. Azt ígérte: a káosz megszüntetését járatsűrítéssel, a városhatárban felhúzott, ingyenes és őrzött P+R parkolók létrehozásával, valamint az útfelújítási alap felélesztésével valósítja meg.

Szentkirályi Alexandra a köztisztaságra fordított források megduplázására is ígéretet tett, hangsúlyozva, hogy több fizikai dolgozóra és takarítógépre van szükség, és a fővárost meg kell szabadítani a graffitiktől. Hozzátette: a hajléktalanság kérdését is megoldanák, ahogyan 2019 előtt is tették.

Közölte: városgondnokságot hozna létre, hogy Budapest közterei ápoltak, tiszták és biztonságosak legyenek, valamint új óvodai helyeket és nyugdíjasotthoni férőhelyeket létesítene a kerületekkel együttműködve. Kiemelte: egy olyan várost szeretne, ami gondoskodik a lakóiról, tanítja a fiataljait, és tiszteli az időseit is, ahol mindenki otthon érezheti magát.

Kitért arra is: meg kell becsülni Budapest épített örökségét, ezért homlokzatfelújítási programot hozna létre, a buliturizmus mellett pedig a minőségi turizmust is támogatná.

Korábban írtuk

Visszaadják a Dunát a budapestieknek

Arra is ígéretet tett, hogy visszaadják a Dunát a budapestieknek, újraindítják a Budapesti Közlekedési Központ hajójáratait, valamint kedvezményes múzeum-, színház- és művészmozi-látogatási lehetőséget teremtenek a budapestiek számára, illetve kultúrházfejlesztési programot indítanak, hogy a lepusztuló külkerületi kultúrházak a fiatalok, a családosok, az idősek közösségi terei lehessenek.

Közölte: a következő hetekben szeretné minden budapestivel megismertetni programját, amit a változás tervének nevezett.

Szentkirályi Alexandra Budapest ostromának 80. évfordulóját felidézve arra is kitért: ma újra háborús lázban ég Európa, és benne a magyar háborúpárti baloldal is.

„A tét nagy, mondjunk nemet a háborúra!”

– hangoztatta. Úgy értékelt: a kampány nem lesz egyszerű menet, a következő néhány hét „rázós lesz”, de az igazi építkezés csak akkor kezdődhet, amikor a város újra a budapestieké lesz, nem pedig Gyurcsányéké.

„Budapest a mi városunk, Budapest a mi otthonunk, Budapest mi vagyunk, vegyük hát vissza!”

– hangoztatta.

Szentkirályi Alexandra Facebook-oldalán tette közzé hét pontból álló tervét:

  • Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából!
  • Véget vetünk a városházi korrupciónak!
  • Felszámoljuk a pazarló budapesti bürokráciát!
  • Megszüntetjük a közlekedési káoszt!
  • Tisztaságot és rendet teremtünk a városban!
  • Otthonossá és élhetővé tesszük Budapestet!
  • Újra naggyá tesszük a nemzet fővárosát!

Az eseményt itt nézheti vissza: