Egyértelműen bűncselekménynek minősül, ha egy pedagógus vagy bármely iskolai dolgozó öngyilkosságra buzdító videót tesz közzé az interneten, amelyet ráadásul a diákjai is láthatnak. Ez egészen súlyos vétség, hiszen így a szándékosság is fennáll, amennyiben a pedagógiai asszisztens valóban biztatta a gyerekeket arra, hogy nézzék meg a 18 pluszos videóit – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Etikai Bizottságának elnöke annak kapcsán, hogy kiderült: a 15 éves fiú szeretőjével TikTok videóban kérkedő B. Zsolt szuicid videót is megosztott a közösségi oldalán, amelyet a rá bízott gyermekek is láthattak.

Hirdetés

Mint Fekete József kifejtette, a diákok nem tudják elkülöníteni egymástól az iskolai dolgozó magánéletét és a szakmai tevékenységét, ami komoly zavart, szorongást és depressziót okozhat a tanulókban, ha az említetthez hasonló videót látnak. – Véleményem szerint egy kiemelt figyelmet igénylő ügyről van szó, amely túlmegy a morálon és az etikán, és egyértelműen büntetőjogi ügyintézést igényel – tette hozzá a szakember.

Fekete József arra is felhívta a figyelmet, ha a 15 éves diák ugyanabban az intézményben tanul, ahol B. Zsolt pedagógiai asszisztensi munkát végzett, akkor foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés is lehet a büntetőjogi tényállás.

Ha bármely más iskolába jár a tanuló, etikailag és szakmailag akkor is teljesen elfogadhatatlan az a viszony, amelyet B. Zsolt kialakított a diákkal a videójában elmondottak alapján. Ugyanis az etikai kódex alapját képezi az az elv, hogy a pedagógus, illetve a pedagógiai munkát segítő az egész személyiségével nevel. Tehát amit a nevezett pedagógiai asszisztens tett a saját beszámolója szerint, sem azzal a közerkölccsel nem fér össze, amelyet képviselünk, sem pedig a pedagógiai etikával – fejtette ki az etikai bizottság elnöke. Fekete József azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy B. Zsolt az őt állítólagosan képviselő jogvédő szervezetekre hivatkozva igyekezett befolyásolni a botrányos viselkedését bírálókat.

Korábban írtuk

A saját bevallása szerint az elsősorban a 15–19 év közötti fiúkhoz vonzódó „efebofil” pedagógiai asszisztens botrányos kijelentései heves reakciókat váltottak ki a közéletben. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője például egy Facebook-bejegyzésben úgy értelmezte a történteket, hogy megsértették és megtámadták a gyermekvédelmi törvényt, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója, Király Nóra pedig a pedofília törvényi meghatározásának módosítását sürgeti. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke erkölcsileg rendkívül aggályosnak nevezte B. Zsolt viselkedését.