Nemzetközi szinten is különleges hely nyílik nemsokára Budapesten, kormánytámogatással. Az Egyszülős Központ arra hivatott, hogy lehetőleg minél sokoldalúbban segítse az egyedülálló szülőket, de leginkább hogy közösséget teremtsen. Ma a gyerekek 27 százaléka nevelkedik egyszülős családban, a kutatások szerint ez az arány a következő generációban egyharmadra fog nőni.

– Annak idején egy óvodás gyerekkel maradtam egyedül, és kétségbe voltam esve. Szerettem volna olyan emberekkel kapcsolatot teremteni, akik hasonló helyzetben vannak, mint én, ezer kérdésem volt, hogy túl lehet-e élni, fel tud-e nőni így is rendesen a gyerek, lehet-e derűs, kiegyensúlyozott életünk – meséli Nagy Anna újságíró, kommunikációs szakember, aki az Orbán-kormány szóvivője volt 2010-ben. Tizenkét éve alapította az Egyedülálló Szülők Klubját, amiből aztán a központ létrehozásának ötlete született. – Amikor megnéztem a KSH-nál a statisztikákat, megdöbbentem, hogy több mint háromszázezer család érintett a kérdésben, köztük félmillió gyerek.

Persze ez a kép nagyon színes, vannak köztük olyan elvált szülők, akik jóban vannak egymással, és szinte közös felügyelettel nevelik a gyerekeiket, vannak teljesen egyedülálló anyák és apák, akiknek a gyerekeivel nem tartja a kapcsolatot a másik szülő, vannak anyák, akik eleve apa nélkül vállalták a családot, minden harmadik egyedülálló szülő özvegy, vannak unokáikat egyedül nevelő nagyszülők, egyedül örökbefogadók, illetve beteg vagy sérült gyereket nevelők – ugyanis sok kapcsolat bomlik fel ilyenkor. Tehát elég sokrétű segítségre lenne szükség.

Az alapítvány célja az volt, hogy lehetőséget adjon a tapasztalatcserére, egymás lelki támogatására, konkrét segítségnyújtásra, továbbá közösségépítésre. Tizenkét év alatt csatlakozott hozzájuk karitatív alapon számos ügyvéd, jogász, pszichológus, akik online tanácsokat, segítséget adnak.


Ingyenes játszóház

Tavaly kaptak félmilliárd forint kormánytámogatást, amiből megvásárolták az Üllői úton az egykori Medikus kávéház 770 négyzetméteres üzlethelyiségét, majd felújították, egyébként ez valaha olyan patinás vendéglátóhely volt, mint a New York kávéház. Most vidám zöld szín hatja át, visszafogott, tejüveges tolóajtók által leválasztott terekkel a galérián, ahol később iroda, konzultációs szoba is lesz. A nagy, világos tér középső részén helyezkedik el a kávézó pultja, balra közösségi irodát terveznek (nyolc mobil irodahely és egy teljesen felszerelt munkaállomás), ahol dolgozhatnak egyedülálló szülők, miközben jobbra vigyáznak a gyerekeikre egy játszóházban. Még nincs készen teljesen a belső tér, de az Archikon építészeti iroda kézjegye már érezhető rajta. Olyan épületek fűződnek a stúdióhoz, mint a XIII. kerületi passzív házas Meséskert Tagóvoda (Demokrata, 2016/41.), a 100 lakásos passzív ház, a Palatinus strandfürdő vagy a Bikás park megújítása.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A központban önsegítő csoportok működnek majd, lesznek gyászfeldolgozó vagy leválással foglalkozó csoportok. Tartanak tanácsadást munkakeresőknek és kezdő vállalkozóknak, lesz lehetőség konzultációra jogásszal, pszichológussal. Ezenfelül megelőzést is folytatnak: a második, harmadik házasságok ugyanis könnyebben bomlanak fel, tehát például a mozaikcsaládoknak nyújtott segítség kifejezetten prevenciónak is tekinthető. Továbbá az elmúlt hónapokban az alapítvány nyilvános felhívást tett közzé, miszerint olyan nyugdíjas pedagógusokat keresnek, akik szívesen segítenének a gyerekek korrepetálásában. Húsz tanár tart majd így ingyenes különórákat. Fontos téma a gyereknevelés és az azzal kapcsolatos kérdések, ebben a szakértőket tömörítő Szülők Akadémiája fog segíteni.

Két különleges Start programot is indítottak kezdő vállalkozóknak kávéház és a játszóház üzemeltetésére. Sem bérleti díjat, sem pedig működtetési költséget nem kell fizetniük az együttműködés időszakában, ezenfelül mentort is kapnak, így később már felkészülve léphetnek a piacra. A pályázatnál előnyt jelentett, ha valaki egyedül nevelő szülő, de nem volt feltétel. A játszóházat például egyedülálló anyuka fogja üzemeltetni, később valószínűleg újra indítanak ilyen programokat. A tervek között szerepelnek továbbképzések, továbbá olyan munkaadókkal építettek ki partneri kapcsolatot, akik tudnak alkalmi munkákat biztosítani, ha egy szülőnek hirtelen pluszpénzre lenne szüksége. Az alapítvány korábban is szervezett élelmiszer- és ruhacsomagok átadását, ez is folytatódik.

A szolgáltatásokat az úgynevezett egyszülős kártyával lehet igénybe venni, amihez az egyedülálló szülőknek járó családi pótlékról kell igazoló dokumentumot benyújtani. Van egy hatalmas, 350 négyzetméteres pince is, ahová majd jógát, tornát, táncot szeretnének szervezni.

De ami a legfontosabb: közösséget akarnak alakítani.

– Amikor tavaly elkezdtünk gondolkodni a központról, készítettünk egy ezerfős felmérést arról, mik azok a legfőbb problémák, amelyekkel az egyedülálló szülők küzdenek. Nem az anyagi gondok, a csatározás a másik szülővel, a logisztikai nehézségek és egyebek szerepeltek az első helyen, hanem az, hogy a családok elszigeteltnek érzik magukat, elmagányosodnak – meséli Nagy Anna.

Az elváltak gyakran veszítenek barátokat a válással, miközben egyébként nincs idejük kapcsolatok építésére, inkább csak gyerekes programokra. Viszont nehezebb csatlakozniuk más gyerekes családokhoz, mondjuk közös nyaralás vagy hétvégi program céljából, hiszen házaspárok mellett hosszabban lenni egyedülállóként nem jó érzés. A nők egyébként is gyakran érzik rosszul magukat kirándulóhelyen, strandon, parkban a boldognak tűnő egész családok mellett. Viszont ha összeáll két-három egyedülálló anyuka, mindjárt vidámabb az élet gyereknek, felnőttnek is, és tudnak vigyázni alkalomadtán egymás gyerekeire is.

A központ a közösségépítésben nagyon aktív, tavaly például ingyenes tábort szerveztek gyerekek számára, idén pedig a zánkai Családi Erzsébet-táborban már száz szülő és gyerek pihenhetett együtt. A kormányzati támogatással dolgozó Erzsébet-alapítvány együttműködik a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal, a Katolikus Karitásszal, a Református Szeretetszolgálattal és a Máltai Szeretetszolgálattal. A központban például társasjátékestek lesznek majd a felnőtteknek, családi programok, hétvégi apacsoport, gyerekjóga, néptánc, baba-mama program. A közösség és a közös élmények a legfontosabbak egy család életében, mert a gyerekek ezekre fognak leginkább emlékezni.

Egyébként nemzetközi szinten sincs példa ilyen intézményre. A kormány támogatásából a központ egyéves működésére is futja, de ezután már saját lábra kell állniuk. Közben vidéki városokban is szerveződtek klubok, Pécsen például a művelődési házban találkoznak a szülők, együtt kirándulnak stb. Idővel az alapítvány szeretne vidéken is létrehozni központokat.


Jogi segítség

Makó Klaudia ügyvéd másfél éve segíti online tanácsadással az egyedülálló szülőket. Két gyereket nevel, egy nyolcévest, akinek az apukájával véget ért a kapcsolata, és egy tizennégy hónapos kisfiút, aki alkalmi kapcsolatból született.

– Addig volt nehéz, amíg meghoztam a döntést, hogy megtartom a kicsit, utána ment minden, mint a karikacsapás. Persze én nagyon jó helyzetben vagyok, ügyvédként tudok dolgozni valamennyire a kisbaba mellett is, az anyagi problémák nem sújtanak – meséli Klaudia. Ő úgy került az alapítványhoz, hogy olvasta Nagy Anna Egyedülálló Szülők Könyve című írását, aminek alcíme: Ha már az élet citromot adott, nézzük meg, hogyan csinálhatunk belőle limonádét. Utána jelentkezett – a kisbaba mellett – karitatív munkára.

A legtöbb jogi kérdés természetesen a tartásdíjjal, a vagyonelosztással és a láthatással kapcsolatos, kis része pedig munkajog.

– Sajnos sokszor a válás azzal kezdődik, hogy az anya elmegy a lakásból a gyerekekkel, viszont ezzel a törvény szerint átengedi a lakáshasználatot a férjnek, így később azt a férfinak ítéli a bíróság. Erre érdemes gondolni előre. Az is gyakori hiba, hogy ha különköltözik a pár, és jóban marad, kialakul magától a tartásdíj mértéke és a láthatás gyakorisága, de ezt nem szentesítik, mert nem érzik szükségét. Viszont amikor valamelyiküknek új párja lesz, és mégis elkezdik a válási procedúrát, az új kapcsolat gyakran felborítja a kialakult rendet, akár a láthatás, akár a tartásdíj tekintetében. A vita miatt valaki rosszul járhat. Egyszóval érdemes addig megegyezni, amíg jó a viszony, és ha később borul valami, már van határozat, ami végrehajtható és kikényszeríthető. Ezenkívül mindig érdemes mediátor segítségét igénybe venni, mert ha nem is születik egyezség a per előtt, közeledni fognak az álláspontok, kevésbé vezérlik érzelmek a követeléseket, ezért reálisabbak lesznek – sorolja tanácsait Klaudia.

Nagyon szomorú és nehéz helyzetek is kialakulnak, mint az, amikor az anya az apa ellen neveli a gyereket, és az nem akar találkozni a szülővel. Ilyenkor az a tanács, hogy nem szabad erőltetni a személyes találkozót, de e-mailben, levélben, üzenetben folyamatosan jelezni tanácsos: ha bármikor beszélni akarsz velem, itt vagyok. Nem baj, ha nincs válasz, feladni sohasem szabad. Ennek a legtöbb esetben megvan az eredménye.


Bűntudat és előítélet

Persze a kezdeményezés kapott hideget, meleget is, mondván, ne csináljanak reklámot egy egészségtelen családmodellnek.

– Ez egy félreértés, mi nem gondoljuk jónak ezt a helyzetet, de attól még kell kezdeni vele valamit, példának okáért a gyerekek érdekében is. Vannak negatív előítéletek, amelyek nem is az alkalmi kapcsolatból lett egyedülálló szülőket, hanem leginkább az elváltakat sújtják, hogy miért adták fel, miért nem maradtak együtt a gyerekek érdekében – mondja Nagy Anna.

Sajnos a gyerekeket is elérik ezek a vélemények, például gyakran hallani: ahhoz képest, hogy egyedül nevelted fel, egész normális lett. Volt olyan elvált szülő, aki azért nem vállalt egy tévés szereplést a klub tagjaként, mert attól félt, hátrányba kerül a gyereke emiatt az iskolában.

– A nők gyakran élik meg bűntudattal, lelkiismeret-furdalással, rossz érzéssel ezt a helyzetet, akár ők kezdeményezték a válást, akár a párjuk. De az előbbi a gyakori, még akkor is, ha inkább a férfiak léptek ki korábban a kapcsolatból érzelmileg – meséli Menczel Zsuzsa pszichológus, a SOTE tanársegédje, aki egy éve önkénteskedik az alapítványnál, és csoportos foglalkozásokat fog tartani a központban. Kétéves volt a fia, amikor elvált, ma már új párja van, és született egy második gyereke is.

Még nehezebb, ha a nagyszülők erősítik a bűntudatot. Régen azt mondták, egy nő szoknyája eltakar mindent. Az idősebbek sokszor nem értik, az anya miért nem enged, mert legtöbbször a férfiak, amikor rájönnek, mit veszíthetnek, észbe kapnak, és általában megpróbálnak dolgozni a kapcsolaton. De későn, addigra a nő már lezárta magában a visszautat. Van, aki pedig azért támad az elvált szülőre, mert valójában ő is válni szeretne, csak nem meri meglépni.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a leendő csoportokban mindenki gondolja végig a történetét, akkor is, ha őt hagyták el, akkor is, ha ő hagyott el valakit, az illetőnek valószínűleg van mit tanulnia még a párkapcsolatokról. Az egészet helyre kell tenni, ez nagyon fontos a prevenció szempontjából. Illetve sok gyerekkel kapcsolatos kérdés van, mit mondjunk neki, főként akkor, ha az apa a gyereket is elhagyja. Hogyan lehet a legkevesebb kárt okozni? Aztán, hogyan alakulhat jól a gyerek kapcsolata a szülő új társával? – sorolja a fontos kérdéseket Menczel Zsuzsa.

Ugyanakkor – mint minden élethelyzetnek – ennek az állapotnak is vannak előnyei, nem csak hátrányai, még a gyerek szempontjából is. Például egyáltalán nem az a fontos, hány szülő van otthon, hanem az, hogyan szeretjük a gyereket. Egy család nem attól lesz diszfunkcionális, hogy egyszülős, hanem attól, ha a benne élők nem kommunikálnak egymással, nem mutatják ki a szeretetüket, vagy állandó konfliktusban élnek. Az egyszülős családokban általános tapasztalat, hogy nyíltabb a kommunikáció, a szülő is közvetlenebb, amikor problémákat kell megbeszélni, és a gyerek is ezt tanulja meg. Egyszülős családban a gyerekre általában több feladat hárul, minden értelemben, így sokkal hamarabb megtanulnak felelősséget vállalni. Megtanulják azt is, hogy egy komoly krízishelyzetet is túl lehet élni. Nem nevelkednek burokban, könnyebben talpra tudnak állni a bajból, legyen az lelki vagy anyagi.

Fehérváry Krisztina