A Külügyminisztérium együttműködésével szervezett fórum célja – a Lisszaboni Szerződés értelmében – elsősorban az volt, hogy a civil szervezetek részletesen megismerhessék az aktuális uniós célkitűzéseket, s ezekhez javaslataikkal hozzájárulhassanak. A konzultációk lehetővé teszik továbbá, hogy a civil szervezetek ötletei, javaslatai az informális miniszteri üléseken felvethetőek legyenek, ugyanis az érdemi észrevételek árnyalják a közös európai kérdések többnyire kormányzati keretek között folyó tárgyalását.

A közel kétórás egyeztetésen a különböző civil szervezetek mintegy 25-30 képviselője megismerhette a miniszterek informális találkozójának két fő témáját. Első kézből kaptak tájékoztatást a soros EU-elnökség és a kormány célkitűzéseiről az Európai Unió Energia Útiterv 2050 kezdeményezésével kapcsolatban, és az EU energetikai külkapcsolatainak alakulásáról, jövőbeli irányairól. A helyettes államtitkár röviden szólt az elnökség eddigi eredményeiről és a kiemelt dossziékról is.

Az Energia Útiterv 2050 dokumentum kapcsán Kovács Pál hangsúlyozta: az meghatározó energiapolitikai dokumentum lesz, és a 2050-ig létrejövő alacsony széndioxid-kibocsátású energiarendszer megvalósításával kapcsolatos elképzelésekről, feladatokról szóló tennivalókat vázolja majd fel. A menetrendben minden alacsony széndioxid-kibocsátású technológia megtalálja majd a helyét. A magyar elnökség célja, hogy a májusi informális találkozó megállapításairól összefoglalót készítsen, amelyet a 2011. június 10-i Energia Tanács keretében ismertethet majd, és amelynek megállapítása előrehaladást és segítséget jelentenek majd az Európai Bizottság munkájához.

Az Európai Unió energiapolitikájának külső dimenziója a soron következő lengyel EU elnökség kiemelt dossziéja lesz – mondta a helyettes államtitkár az informális találkozó másik kiemelt témájáról – a téma azonban már most kiemelt előkészítést és figyelmet érdemel. A magyar elnökség fontos segítséget nyújt a lengyel elnökségnek azzal, hogy az informális találkozón a külső energetikai kapcsolatokat is napirendjére tűzi, amely témáról a munkaebéden zárt körben osztják meg egymással álláspontjukat a miniszterek. Ezen a fontos területen a sikeres együttműködés záloga a jogszabályi környezet kölcsönös harmonizálása és szabványok készítése lehet, ugyanakkor az energetikai technológiák, innovációk és kutatás-fejlesztés területén is bizonyos fokig partnerekké kell válniuk a tagállamoknak, az Európai Unió szervezeteinek és a harmadik országoknak – tette hozzá Kovács Pál.

A konstruktív hangulatú egyeztető fórumon a civil szervezetek képviselői véleményt mondtak a magyar elnökség törekvéseiről és kérdéseket tettek fel egyebek mellett a 2050-igy tartó dekarbonizációs útitervvel, a megújul energiaforrások szerepével és az egységes piac kialakításának fontosságával kapcsolatban is.