Nem véletlenül használta internetes fórumokon a Csontrabló nevet a romagyilkosságok kapcsán meggyanúsított egykori hivatásos katona, Cs. István – tudta meg a Napi Ász.

A bulvárlap úgy tudja, a férfit Kádár János két évvel ezelőtti sírrablása kapcsán is gyanúsítják.

Az újságnak egy, neve elhallgatását kérő, korábban a titkosszolgálatoknál dolgozó alkalmazott azt mondta: egy pillanatig sem volt kétséges, hogy a Csontrabló blogíró név nem véletlen ötletből született meg. A férfi Kádár János sírjának meggyalázása óta ismert szélsőjobb körökben, a gyanú szerint ő volt az akció értelmi szerzője. A volt pártvezér csontjai ma is az ő rejtekhelyén nyugszanak – tette hozzá az informátor, aki szerint Cs. Istvánnál van a többi közt Kádár János koponyája.

Sándor István, vagyis „Papa” egykori főnyomozó a romagyilkosságok kapcsán úgy nyilatkozott: a négy elfogott férfi végrehajtó szerepet töltött be egy olyan rendszerben, mely kötődik a politikához, ezzel együtt a titkosszolgálatokhoz is. Mint mondta: felismert árulkodó jeleket a romagyilkosságok titkosszolgálati kezelésében.

Szerinte Cs. István szélsőséges nézetei miatt került az NBH látókörébe, majd a Katonai Biztonsági Hivatal is beszervezte és leszereléséig titkos kapcsolatként foglalkoztatta. Debreceni elfogása után elengedték, majd pár óra múlva telefonon felhívták és visszarendelték az őrizetbe vétel helyére. Elég valószínűtlen – állítja Papa -, hogy egy sorozatgyilkosság résztvevője felveszi a telefont, elbeszélget a rendőrökkel, és önként visszamegy a helyszínre azért, hogy őrizetbe vegyék.

A Napi Ász arról is ír, hogy K. Árpád, a gyilkosságok egyik előzetesben lévő gyanúsítottja pénzgyűjtés céljából Izraelbe ment a 2000-es évek elején. Másfél évet töltött egy izraeli közösségben, főként mezőgazdasági munkát végzett, de konyhai kisegítő is volt. Hazatérve arról számolt be barátainak, hogy jól érezte magát Izraelben, nem csalódott az ottani közösségben és anyagilag is jól járt.

A Népszabadság egy magát a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) informátorának mondó személyre hivatkozva arról ír: a romák elleni támadásokkal gyanúsított egyik férfi is részt vett a kislétai gyilkosság áldozatának temetésén.

A neve elhallgatását kérő férfi azt mondta: egy tévéfelvételen látta, hogy az egyik résztvevő karján éppen olyan tetoválás van, mint az egyik gyanúsítotton. Az NNI-nél annyit mondtak a férfinak, hogy le kellett volna fényképeznie az illetőt.

Beszámolt arról is, hogy Vasmegyeren és Tiszarádon a tiszalöki gyilkosság után többször láttak egy erős testalkatú férfit egy olyan szürke motorral, mint amilyen egy másik gyanúsítottnak is van.

A lap szerint közben hazatért és nagymamájánál lakik a Kislétán megölt nő lánya, akit szintén meglőttek a támadók. Karját még nem tudja felemelni, de jövő héttől iskolába járna, hogy ne legyen évvesztes.

(hirado.hu/Napi Ász/Népszabadság)