A legutóbbi Figyelőben jelent meg „A spekuláns emberei” című cikk, amelyben a hetilap azt találgatta, kik kerülhettek fel arra a kétezer neves listára, amely Soros György embereit sorolja fel. A Figyelőt ezután támadások érték, többek közt a Soros blogjának csúfolt 444 is betámadta a szerkesztőséget.

Fotók: MTI/Kovács Attila, MTI/Szigetváry Zsolt, 444, Figyelő, szerk: demokrata.hu

A listában előfordultak pontatlanságok, erre, valamint a támadásokra reagálva a hetilap az alábbi közleményt adta ki:

A Figyelő szerkesztősége nagy érdeklődéssel követi azt a hisztériát, amely a lapunkban megjelent »A spekuláns emberei« című cikkünk miatt tört ki a Soros-terv végrehajtóinak háza táján. Azért is csodálkozunk ezen az aggódáscunamin, mert az általunk közzétett névsor még koránt sem végleges.
Célunk, hogy a következő napokban pontosítsuk – ezúttal kérünk elnézést a listán szereplő, már elhunyt személyek családtagjaitól –, és a hibáinkat korrigáljuk. Mi is követjük a különböző internetes oldalakon elindult listázásokat, amelyre azok jelentkezhetnek, akik kimaradtak a mi lajstromunkból. Természetesen, minden érintett felkerülhet a bővített névsorunkba, ha ezt az online@figyelo.hu-n ezt jelzi számunkra. Aki viszont netán szégyelli, hogy felvettük a Soros-szaknévsorba, ugyanezen az e-mail címen jelezheti, és kérésére a nevét levesszük a listánkról.
Üdvözlettel,
A Figyelő szerkesztősége

A Figyelő emlékeztetett rá, hogy megfélemlítésről beszélnek a lista kapcsán, pedig a tőzsdespekuláns is rendelkezik listával, például azokról az európai parlamenti képviselőkről, akikben megbízhat. Érdekes módon, Soros György listája nem jelent problémát – jegyzik meg.

Egy éve ugyanis nem olvashattunk arról, hogy a legsötétebb vészkorszak köszöntött Európára, nem jelentek meg kemény hangú közlemények arról, hogy az Európai Unió fővárosában, az egyik fő uniós intézmény tagjait írták össze. Pedig egy Soros Györgyhöz köthető szervezet, az Open Society Foundation adatbázisa sorolta fel azt a 226 európai parlamenti képviselőt, akiket egyszerűen „megbízható szövetségesként” tartanak számon. Sorosnak tehát listája van, nem is egy.

Soros György tehát listázhat. Nem jelenik meg a sorosista 444-en tucatnyi cikk, hogy a spekuláns átlépett egy határt – írja a Figyelő.

Emlékezetes az is, hogy 2013-ban a 444 minősíthetetlen stílusban listázott olyan embereket, akik a nemzeti oldal politikáját támogatják – köztük a Magyar Demokrata főszerkesztőjét, Bencsik Andrást. A minősíthetetlen stílusú írásokban 30 olyan személyt gyaláztak, akik nyíltan vállalták, hogy a nemzeti oldalt támogatják. Amikor viszont a Soros-hálózat embereiről készül összeállítás, rögtön nyilas-módszerről és a legsötétebb időkről írnak, összehangolt médiahadjárattal igyekeznek megfélemlíteni a Figyelő munkatársait.

A 444 annak idején azt írta, a „lista összeállítását” a szerkesztőségükben parázs vita előzte meg. „Hosszas ordibálás volt például arról, hogy mi a különbség a hűséges talpnyaló és az opportunista féreg közt, és hogy az utóbbi állatfajnak is van-e helye ezen a listán. Aztán arról is vitatkoztunk, hogy csak az igazán nagy halakkal foglalkozzunk csak, vagy menjünk le egészen mikroszintre is” – tették hozzá. Ugyanez a Soros-blog ma eddig 7 cikkben foglalkozott felháborodva azzal az összeállítással, melyet a Figyelő készített a Soros-szervezetek munkatársairól.

A szabad szemmel észrevehetetlen Modern Magyarországért Mozgalom elnöke, Bokros Lajos is megszólalt az ügyben. FIGYEL A FIGYELŐ című írásában – miután a Big Brothert (Nagy Testvért) véletlenül Nagy Fivérnek fordítja – mindenkit megnyugtat, hogy nem haragszik a listázás miatt, és büszkén viseli a Soros zsoldosa címkét. A kormány gonoszságáról szóló értekezését aláírásával és két legfontosabb titulusával (MoMa-elnök, Soros-zsoldos) zárja.

demokrata.hu, figyelo.hu