Az üzemanyagár elmúlt hónapokban megfigyelhető folyamatos emelkedése miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a betegszállítók, illetve a légi és a szárazföldi mentés. A szolgáltatók az elmúlt időszakban többször jelezték, hogy a magas gázolaj árak miatt a hónap végére elfogy a pénzük és csak hitelből tudják ellátni a feladatukat. Az idei költségvetésük megtervezése óta ugyanis mintegy 30 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és átlagosan 40 forinttal a gázolaj ára.

Megvizsgálva a lehetőségeket, az ágazat belső forrásátcsoportosításról döntött. Ennek eredményeként a NEFMI az üzemanyagár-emelkedés kompenzálására egyenként 200-200 millió forinttal megemeli a betegszállítók, valamint a szárazföldi mentők támogatását, továbbá 32 millió forint plusz forrást juttat a légimentők számára.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága kiemelt figyelmet fordít a sürgősségi ellátásra. Éppen ezért a többlettámogatás kiutalása heteken belül, azaz még áprilisban megvalósul. Az egészségügyi kormányzat tisztában van azzal, hogy a gondokat teljes egészében nem oldja meg a 432 millió forintos kompenzáció, de a biztonságos betegellátáshoz és a folyamatos működőképességhez mindenképpen hozzájárul.