A KDNP törvénymódosítást nyújt be a családok csődvédelmére. Harrach Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, javaslatuknak három eleme van. A devizahiteleseknek először felkínálnák, hogy kölcsönüket váltsák forint alapúra, de ehhez a bankok együttműködésére is szükség van. A mégis fizetésképtelenné vált adósok lakását az önkormányzatok állami támogatással megvennék, és attól kezdve az adós bérelhetné, ha pedig a család lakbért sem fizet, akkor családi csődgondnokot rendelhetnének ki hozzá.

Harrach Péter beszélt arról is, hogy a KDNP két bizottság elnöki posztját célozza meg az új Országgyűlésben a keddi frakcióegyeztetésen, a párt az alkotmányügyi és az emberi jogi testületet vezetné. A kereszténydemokrata politikus a Fidesz és a KDNP frakciószövetségéről szólva azt mondta: a két képviselőcsoport együttműködése hasonló lesz a két párt együttműködéséhez. „A Fidesz egy nagy néppárt, széles választói réteggel, a KDNP pedig egy eszmei alapokra helyezkedő, világnézeti párt, amelynek értékrendje nem feltétlenül élvezi a teljes lakosság támogatását, viszont ezeket az értékeket képviselni kell, ki kell mondani.” – fogalmazott.

Igazságosabb, méltányosabb és ösztönzi a gyermekvállalási kedvet – érvelnek a családi adózás rendszerének támogatói. Bonyolultabb, a gazdagabb családoknak kedvez, és nemcsak ezen múlik a jótékony demográfiai hatás – állítják az ellenzői. A Fidesz-KDNP azt ígéri, megváltoztatja a személyi jövedelemadózás rendszerét, kormányra kerülve családi adózást vezet be.

A családi adózás bevezetésének gondolata már 1998-ban előkerült a Fidesz kampányában, de a győztes választások után azt mondták: a költségvetési helyzet nem engedi a változtatást. Ezt követően a Fidesz ellenzékben újra sürgette a bevezetését. Pokorni Zoltán 2006-ban azt mondta: pártja egyik legfontosabb célkitűzése a családi adózás. A Fidesz alelnöke akkor azt javasolta, hogy minden család dönthessen arról, hogy a személyi jövedelemadózást választja, vagy pedig a családi adózást. Egy évvel később mégis a KDNP adott be törvényjavaslatot. Szakértőként a Barankovics Alapítvány segítette a munkájukat. Mészáros József kuratóriumi elnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: a családi adózás egy megosztásos adórendszer, azaz a család tagjainak számával osztják el a család összjövedelmét. Hasonló adórendszer működik Franciaországban és Luxemburgban.

Mészáros József úgy fogalmazott: „a családi adózás a józan ész rendszere, hiszen nem mindegy, hogy egy jövedelemből öten, négyen, vagy esetleg egyedül él meg valaki. A méltányos adózás figyelembe veszi az eltartottak számát.” A szakértő hozzátette: a családi adózás pozitív hozadéka lehet a bőségesebb gyermekáldás is. A felvetésre, hogy bírálói szerint ez a rendszer a tehetősebbeket segíti, Mészáros József azt mondta: a családi adózás az alapítvány által kidolgozott változatban – de Franciaországban is – döntően az alsó és a középső középosztályt igyekszik helyzetbe hozni.

(MR)