Hirdetés

Csárdi Antal (LMP) szerint Orbán Viktor átlépett egy határt, amikor a Bild című német napilapnak adott interjúban azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem háborús bűnös. Az ellenzéki képviselő szerint nem olyan nehéz megállapítani, hogy Putyin háborús bűnös, ráadásul a magyar miniszterelnöknek jogi végzettsége van.

Közölte, amikor a kormányfő letagadja és relativizálja a háborús bűncselekményeket, akkor ezzel a legnagyobb kárt Magyarországnak és az ország megítélésének okozza. Hozzátette: mindenkinek a szeme előtt kell lennie, ahogy a bucsai utcákon halottak fekszenek. Lehet érdekek és értékek mentén politizálni; az a politika amely nem hordoz értékeket, nem vállalható – mondta, hozzátéve, a kormány bocsánatkéréssel tartozik az elhangzottak miatt.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára közölte, a kormánynak a legfontosabb a magyarok érdeke. A kabinetnek ugyanúgy fontos az is, hogy a magyarok érdekét képviselje – hangoztatta.

Felidézte az Orbán Viktor által a Bild-interjúban elmondottakat. Közölte, a kormányfő arról beszélt, hogy őt Magyarország érdekli és ami Oroszország és Ukrajna között történik, rossz a magyaroknak. A miniszterelnök szólt arról is, hogy Magyarország kezdettől a béke pártján áll, tűzszünetet szorgalmaz és béketárgyalásokat – mondta.

Korábban írtuk

Az államtitkár szerint ezzel szemben az ellenzék háborúpárti, a háború folytatását akarja, nem szavazta meg az Országgyűlés békepárti határozatát sem.