Hirdetés

Csárdi Antal (LMP) szerint a kormány „gyáva” megkérdezni a magyar emberek véleményét az akkumulátorgyárakról; a magyar termőföld, a levegő és a víz védelme helyett a külföldi cégek érdekeit választotta. Sürgette népszavazás kiírását az akkumulátorgyárak ügyében.

Szerinte ezek a gyárak annyi támogatást kapnak a magyar államtól, hogy gyakorlatilag nem fizetnek adót és zömében távol-keleti munkásokkal képzelik el a gyártást. Ez a kormányzati hozzáállás zsákutca, egy felelős kormánynak arra kellene törekedni, hogy minőségi munkahelyek létrehozásával itthon tartsa, illetve külföldről hazacsábítsa a fiatalokat – hangoztatta.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy ezeknek a gyáraknak a legszigorúbb környezetvédelmi szabályoknak kell megfelelnie.

Szólt arról is, hogy néhány éve még az LMP is egyetértett azzal, hogy át kell térni az elektromos autókra.

Korábban írtuk

Elmondta azt is, hogy a kormány egymillió munkahelyet hozott létre, több százezer magyar ember dolgozik a járműiparba és verseny folyik azért, hogy az akkumulátorgyártásban ki vesz részt. Hozzátette: Frans Timmermans az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos akkumulátorgyártásra szólította fel az EU-t.

Rámutatott arra, hogy ma egyebek mellett Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban, Lengyelországban, Svédországban is működik akkumulátorgyár; a 27 uniós tagállam felében lesz lítiumionos akkumulátorgyár, csak Németországban 14 gyárat terveznek.