Karácsony Gergely főpolgármester Michael Wallace Banach apostoli nunciussal, a Vatikán budapesti nagykövetével ültette el a „Béke fáját” csütörtök délelőtt a Margitszigeten. Beszédében Karácsony úgy fogalmazott, a fa „a békét, a béke melletti elkötelezettségünket, a béke iránti szüntelen vágyunkat jelképezi.”

Hirdetés

A Szabad Európa értesülése szerint a protokolleseményt bojkottálta több európai uniós és NATO-tagország nagykövete is – de például a brit Paul Fox nem – , miután megtudták, hogy a Főpolgármesteri Hivatal Jevgenyij Sztanyiszlavov orosz és Uladzimir Ulahovics belarusz nagykövetet is meghívta. A Szabad Európa emlékeztetett, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium minden, diplomatáknak szóló eseményére meghívja az oroszokat és a belaruszokat is, így a közelmúltban tartott diplomataszüretre és futóversenyre is, azokat mégsem bojkottálták a nyugatiak. A futóversenyt egyébként Oroszország nyerte.

A nyugati országok diplomatái jellemzően nem vesznek részt az orosz és belarusz követségek eseményein és őket sem hívják meg. Tegyük hozzá, ettől még nem lesz üresebb a két követség diplomatáinak naptára, hiszen a hazánkban képviselettel rendelkező számos nem-nyugati ország, például az ázsiai követségek nagyon aktívak. A nagykövetségek szintjén lényegében leképeződik az a világpolitikai helyzet, hogy míg a Nyugat és pár szövetségese szankciókkal sújtja Oroszországot, addig a világ túlnyomó részének – benne a globális Déllel – esze ágában sincs ilyesmi, a nyomásgyakorlás ellenére sem. A margitszigeti eseményre végül a belarusz nagykövet elment, de orosz kollégája nem – mindjárt kiderül, miért.

A Főpolgármesteri Hivatal rátett egy lapáttal az egyébként is kellemetlen helyzetre, amikor a Szabad Európa cikkének megjelenése után közölte, „adminisztratív hiba” miatt küldték ki a meghívót az orosz és a belarusz nagykövetnek, amiért elnézést kérnek. Megjegyezték, hogy Karácsony Gergely álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban változatlan.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Jevgenyij Sztanyiszlavov orosz nagykövet a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, a covid miatt nem tudott részt venni az eseményen, amelynek „koncepciója minden bizonnyal helyes, mert az erőszaktól és a szegénységtől mentes világ a legnagyobb érték”.

„Az EU és a NATO nagyköveteinek reakciója, valamint a Főpolgármesteri Hivatal ezt követő kényes kifogásai azonban méltatlannak tűnnek. A nyugati országok nagykövetei megalázták a Főpolgármesteri Hivatalt az eseményen való részvétel arrogáns megtagadásával, és arra kényszerítették, hogy nyilvánosan megbánja a valójában jó kezdeményezést. A Főpolgármesteri Hivatalnak pedig sajnos egyszerűen nem volt hozzá bátorsága”

– fejtette ki a nagykövet.

Korábban írtuk