A Kőbánya SC vezéralakja, aki Szczecinben már mind a 200, mind a 400 m vegyest megnyerte, a leghosszabb pillangós műfajban is ellenállhatatlannak bizonyult. Sokáig csak a harmadik pozícióban haladt ugyan, ám a hajrában már csupán az óra lehetett igazi ellenfele: nyert 1:50.87 perccel, jelentősen faragva korábbi magyar rekordján (1:51.55 p), amely 2007. december 15-e óta élt. Emellett nem mellékesen begyűjtötte saját 13. rövidpályás Eb-címét, amely egyszersmind a 30. ilyen aranya a magyar úszósportnak.

„Szerintem kimondhatom: ez egy nagyon nagy úszás volt… – mondta Cseh . – Eszméletlenül jól éreztem magam a vízben, tökéletesen kijött minden, az utolsó ötven is úgy sikerült, ahogy gyakoroltuk. És most már az is kiderült, hogy mi volt a gond az előző két nap. Egy számmal kisebb gatyát vettem fel a kelleténél, ezért éreztem úgy, hogy meghalt a lábam. Jó, nem esküszöm meg rá, de most így látom, mert ma nyoma sem volt a fáradtságnak a lábamban, pedig ha az első két napon így volt, akkor most is ennek kellett volna történnie. Boldog vagyok, holnap jöhet a kétszáz gyors – most már azt mondom, bármi megtörténhet, kegyetlenül fel vagyok pörögve!”

A szám másik magyar finalistája, az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence a 6. lett 1:53.22-vel.

A nők 100 méteres vegyesúszásának döntőjében címvédőként szereplő, 200 m vegyesen csütörtökön ezüstérmes Verrasztó Evelyn és a 10 fős fináléba a legjobb elődöntős eredménnyel érkezett Jakabos Zsuzsanna közül ezúttal csak utóbbi, a 200 m pillangó és a 400 m vegyes tavalyi Európa-bajnoka tudott felállni a dobogóra. Jakabos a második lett 59.72 másodperccel, míg Verrasztónak be kellett érnie a negyedik hellyel (1:00.17 p).

„Reggel csak azért indultam száz pillangón, hogy az első huszonötön begyakoroljam, hogyan jöjjön ki a fal. Na most nem jött ki, sem akkor, sem most. Ez egy kicsit bánt, ennek ellenére nem lehetek elégedetlen, kifejezetten jól ment, és kissé meg is leptem magam is azzal, hogy sikerült érmet nyernem.” – fogalmazott Jakabos.

A nap magyar bronzérme is meglett a folytatásban, mégpedig a klasszikus távon, 100 m gyorson, ahol is Takács Krisztián saját országos csúcsához (47.31) közeli produkcióval rukkolt ki, s 47.46 másodpercet repesztve érdemelte ki a jogot, hogy felálljon az eredményhirdetéskor a dobogó alsó fokára.

„Nagyon régóta készülök erre az áttörésre, és óriási lökést ad a folytatásra ez az érem. – nyilatkozott boldogan Takács. – A sok szerencsétlen véget ért szétúszás sokáig kísértett, de mára túltettem magam mindenen, ennek az eredménye a mostani helyezés. Az olimpián a kilencedik a legjobb helyezésem, amin jövőre mindenképp szeretnék javítani. De vannak titkosabb álmaim is…”

A sprintszám másik magyarja, Kozma Dominik 47.68-cal a nyolcadik helyet szerezte meg.

Az 1500 méteres férfi gyorsúszás úgynevezett gyors futamában, vagyis a nevezési idő alapján a legjobb tíz vetélkedésében a rövidpályán vb-bronzérmes Gyurta Gergely (14:48.53 p) elmaradt a várakozástól, és saját egyéni rekordjától is, így csak a 9. lett összesítésben. A betegeskedés miatt ezúttal nem tökéletesen felkészült Kis Gergő – aki ebben a számban 2007-ben, a 25 méteres medencében rendezett debreceni Eb-n második volt, idén nyáron, 50-es uszodában pedig bronzérmes a sanghaji vb-n – a teljes rangsorban a 14. lett (14:57.28), pedig országos csúcsával (14:29.58) Európa-bajnokká avanzsált volna. Érdekesség, hogy a másfél kilométeres versenyben végül is nem a gyors futam leggyorsabbja, a dán Mads Glaesner diadalmaskodott, hanem a délelőtti „lassúak” legjobbja, a lengyel Mateusz Sawriymowicz, aki így szokatlan módon „szárazon”, a parton felöltözve ünnepelhette kontinensgyőzelmét…

Ami az elődöntőket illeti, Bernek Péter, a 200-as táv ifjúsági olimpiai bajnoka és szczecini bronzérmese 100 m háton, ha nem is könnyen, de továbbjutott: a 10. idő (52.42 mp) gazdájaként még éppen befért a vasárnapi döntő mezőnyének tagjai közé. A 100 m-es női pillangóúszásban próbálkozó Tompa Orsolya és Szilágyi Liliána viszont nem került be a legjobb tízbe: előbbi a 15. (59.11 mp), utóbbi pedig 19. (59.59) lett.

(MTI)