Horváth Gyula alpolgármester nemmel szavazott, majd vörös fejjel kirohant, amikor a testület Mansfeld Péterre, a 18 évesen felakasztott fiatal forradalmárra emlékezett. Bár a pénzügyi bizottság még pártoktól függetlenül, egyhangúan támogatta Gárday Balázsnak a 3. önkormányzati választókörzetre vonatkozó javaslatait, azokat az önkormányzat ülésén már nem engedték napirendre. Tóth Mihály polgármestert pedig leszavazták, amikor a Tóth János fideszes képviselő interpellációjára válaszolt. Többek között ez történt a csütörtöki csepeli önkormányzati ülésen, röviden.

Horváth Gyula kirohant

Németh Szilárd javaslatában arról beszélt, hogy Mansfeld Péter halálra ítélése, nagykorúságának megvárása, majd kivégzése az akkori törvényeknek sem felelt meg. A Kádár-rezsim a félig még gyermek fiatalember meggyilkolásával azt akarta üzenni, hogy a kommunisták törvények felettiek, bármit megtehetnek, úgy hogy jó lesz vigyázni. A Csepel.info úgy tudja, hogy az alpolgármester a testület tagjai közül egyedül szavazott nemmel Németh Szilárd javaslatára, Tóth Mihály polgármester pedig zavarában azt sem volt képes kivárni, hogy a meggyilkolt fiatal forradalmár tiszteletére megszavazott egy perces néma felállás letelt volna.

A Csepel.info úgy tudja, hogy Horváth Gyula, aki csepeli képviselősége és alpolgármesteri tisztsége mellett a Fővárosi Közgyűlés tagja is egyben, nem indokolta meg kirohanását.

Marad a rossz, tájékoztatás nuku

Már a napirendről is levetette az MSZP azt a javaslatot, melyet Gárday Balázs, a Fidesz-KDNP képviselője nyújtott be a 3-as önkormányzati körzetre vonatkozóan. Mint ismert, Takács József, a körzet MSZP frakcióban dolgozó képviselőjét a rendőrség szerint szintén MSZP-s frakciótársa felbujtásából januárban meggyilkolták.

A körzetben ugyanakkor sok probléma vár megoldásra, ezek körül is jó néhány olyan, amihez különösen sok pénz sem szükséges. Gárday Balázs lapunknak hangsúlyozta: az ajánló cédulák gyűjtésekor sok kérést és javaslatot kapott, ezeket fogalmazta meg a beadványában.

A pénzügyi bizottságban még nem volt pártpolitikai ügy, Isten ments skandalum az, hogy a választókörzetben élők kéréseit meg szeretném oldani. Akkor és ott még az MSZP-s bizottsági tagok is egyöntetűen támogatták a javaslataimat. Meglepett, ami a testületi ülésen történt. Attól, hogy most éppen nincs egyéni képviselője a körzetnek, még meg lehetne oldani a problémákat, ezt normális körülmények között semmi és senki nem gátolhatná – mondta el lapunknak Gárday Balázs.

A Csepel.info úgy tudja, hogy a javaslatok között valóban nem voltak komplikált vagy teljesíthetetlen kérések. A véleményét érthetetlen módon megváltoztató képviselők így egy kisebb forgalmirend-változtatási kérésre, a nem működő világító oszlopok javítására, néhány új kutyapiszok-gyűjtő láda felállítására, a kiserdő kitakarítására és a Csikó sétány épülethasznosításával kapcsolatos lakossági tájékoztatására mondtak nemet, amikor a határozati javaslatokat a pénzügyi bizottság egyhangú támogatása ellenére levették a napirendről.

A polgármestert leszavazták

Nem fogadta el a képviselőtestület Tóth Mihály polgármester válaszát egy ellenzéki interpellációra. Úgy tudjuk, hogy Tóth János Fidesz-KDNP-s képviselő azért fordult kérdéssel a polgármesterhez, mert az önkormányzat egyik köztisztviselője (aki jelenleg Orosz Ferenc alpolgármester beruházási tanácsadója is), hivatali telefonján, és elektronikus levélcímén intézte saját vállalkozásának ügyeit.

A köztisztviselő, akinek a cége ingatlanügyekkel foglalkozott, olyan előterjesztéseket készített a képviselő-testület számára, melyekben a Csepel Művek területén működő ingatlanforgalmazó Kft-jével érintett lehetett. (Például a Csepel Művek területén kifizetett ingatlanokkal összefüggő kárpótlásokkal, vagy az ottani utak önkormányzati kezelésbe vételével, és a sok vihart megért Rákóczi Liget telekhez juttatásával stb.)

Az ellenzéki képviselő összeférhetetlenséget firtató kérdéseire Tóth Mihály polgármester nem tudott a képviselő-testületet is megnyugtató válaszban reagálni.

(Csepel.info)