A Lehet Más a Politika és a Humanista Párt jelöltjeit Jávor Benedek, az LMP szóvivője mutatta be, hangsúlyozva, hogy a lista első öt helyén olyan jelöltek szerepelnek, akik kompetensen tudják hazánkat képviselni az Európai Parlamentben.

A sajtótájékoztatón a lista vezetője, Szabó Tímea elmondta, az LMP+HP jelöltjei nem nyaralni készülnek Brüsszelbe, hanem dolgozni szeretnének. Míg a többi párt esetében az EP képviselőség egyfajta „nyugdíjas állás”, és sokan jutalomként, vagy épp a kellő távolság miatt kerülnek a listára, a két párt jelöltjei tenni akarnak egy tisztább, szebb Magyarországért, egy fenntartható Európáért. Újságírói kérdésre válaszolva Szabó Tímea elmondta, hogy az LMP az EP frakciói közül az Európai Zöld Párttal (EGP) keresi az együttműködést. A kapcsolatépítés keretében az LMP képviselői rész vesznek az EGP jövő heti kongresszusán Brüsszelben – tette hozzá a listavezető.

A lista második helyezettje, Ivády Gábor, Ivád polgármestere Ivádról jelentkezett be. Mint mondta, vidéken sok olyan elkeseredett ember él, akiknek az LMP nyújt reményt. Úgy csavarjuk meg virtuálisan a térképet, hogy tőlem jobbra a Mátra helyett Brüsszel, balra pedig a Bükk helyett Strasbourg legyen – mondta Ivády, utalva arra, hogy az Európai Parlamentben a kistelepülésen élőket és a magyar vidéket is fogják képviselni.

Várady Tibor, a Humanista Párt elnöke, aki a januári ferencvárosi időközi választásokon 3,9%-os eredményt ért el a Humanista Párt jelöltjeként, a két párt közös céljairól beszélt, és örömét fejezte ki, hogy a pártja szövetségesre lelt az LMP-ben. Mint mondta, régóta jó érzéssel figyelték az LMP tevékenységét, most hétvégén pedig a két párt már közösen vesz részt a Világ Körüli Menet a Békéért nevű megmozduláson.

Kaufer Virág Londonból bejelentkezve hangsúlyozta, Európában számos politikai párt van, amely a környezeti kérdéseket komolyan veszi és mindezt széleskörű társadalmi támogatással teszi. Mint mondta, az LMP Európai jelenlétével ezek munkájához kíván csatlakozni, hazánk hosszú távú érdekeinek szem előtt tartásával.

A Lehet Más a Politika és a Humanista Párt listáján azonban nemcsak új arcok, fiatal politikusok találhatók, hanem neves színészek, zenészek is arcukat, nevüket adták az LMP+HP kampányához. A sajtótájékoztatón megjelent Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész, egy reggel felvett videóüzenetben pedig Lovasi András köszöntötte a megjelenteket. Rajtuk kívül a listán helyet kapott Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színésznő, Kardos-Horváth János, a Kaukázus együttes frontembere, valamint Kürti Gábor Kükü is, aki a Critical Mass mozgalom magyarországi meghonosítója, a budapesti demonstrációk főszervezője.

A Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös EP-listája:

1. Szabó Tímea

2. Ivády Gábor

3. Várady Tibor (HP)

4. Kaufer Virág

5. Rauschenberger Péter

6. Mile Lajos

7. Ertsey Katalin

8. Szigeti Balázs (HP)

9. Pinczés Bálint

10. Mező János

11. Lelkes Orsolya

12. Osztolykán Ágnes

13. Kopiás Attila (HP)

14. Fehér Dániel

15. Malya Carmen

16. Kürti Gábor

17. Lovasi András

18. Nagy Nikoletta (HP)

19. Foltányi Zsuzsa

20. Kardos-Horváth János

21. Cserhalmi György

22. Fullajtár Andrea

23. Csillag Gábor

24. Jávor Benedek

(lehetmas.hu)