Az Egri Bormíves Céh által szervezett eseményen 27 pincészet több mint 80 borát kóstolhatták meg az érdeklődők, akik ennek nyomán újfent meggyőződhettek arról, hogy az egri borvidék nemcsak a nagy vörösborok hazája, hanem fehérborok terén is kimagasló minőséget nyújt: megjelent ugyanis a színen a fehérboros arculatot erősíteni és kifejezni hivatott Egri Csillag.

E bort a közkedvelt, jellegzetes vörös házasítás, a Bikavér fehér párjának szánják a termelők, hűen a régi okiratok által is megörökített helyi hagyományhoz.

Készítésének a Bikavérhez hasonlóan szigorú szabályai lesznek, csak az a fehér házasítás hozható majd forgalomba ilyen néven, mely legalább felerészt olyan hungarikum szőlőfajtákból áll, mint az olaszrizling, a hárslevelű, a leányka, a királyleányka, a zengő és a zenit.

A Magyar Tudományos Akadémián hét borász mutatta be a maga csillagát, melyek annak ellenére mutatják az irányt, hogy kivétel nélkül az igen nehéznek és problémásnak számító 2010-es évjáratból valók.

Egri Csillag néven tüzes, lendületes, viszonylag testes, de nem nehézkes stílusú házasításokat kortyolhatnak a jövőben a borbarátok, vagyis olyan nedűket, melyek markánsan képesek kifejezni az egri borvidék arculatát.

Az Egri Csillag megalkotásával a borvidék elkezdte újra fölfedezni saját hagyományait, és visszavonhatatlanul megtalálta saját útját, melyen járva az egri borászok elfoglalhatják méltó helyüket az országimázs szempontjából jelenleg elsőnek számító Tokaj-Hegyalja vincellérei mellett.

Á. B.