Czepek Gábor kiemelte: az 1956-os szabadságharc az önálló utat járó, önálló gondolatokra és azok felvállalására képes nemzet ünnepe. Vajon joga van-e egy nemzetnek helyteleníteni a kolhozosítással és kuláklistákkal övezett gazdaságszervezést, és vajon joga van-e egy országnak felkiáltani, ha a doktriner zöldideológia mögött olyan gazdasági mechanizmust sejt, amely Európát a kudarc felé viszi? – tette fel a kérdést.

Hirdetés

Vajon el kell-e viselni egy közösségnek, hogy tagjait elítélik koncepciós perekben, csupán a véleményük miatt? Vajon tűrni kell-e, hogy csupán azért, mert „önállóan gondolkodunk, a szégyenpadra ültessenek minket, és a nekünk járó uniós forrásokat töröljék?” – sorolta a kérdéseket az államtitkár.

Leszögezte: „ezzel korántsem szeretném azt mondani, hogy ott tartunk, hogy az 56-os hősök tetteinek ma időszerűsége van”, a gondolatok forradalmi bátorságának ugyanakkor igenis aktualitása van. Kijelentette: 1956 eseményei, illetve 56 hőseinek tettei az azt követő generációk DNS-ébe épülnek, akkor is hatnak, ha „nem ünnepeljük, még akkor is, ha nem tudunk róla”.

Százezrek sorsát befolyásolta az a néhány nap, és ezek a sorsok hálóként összefonódnak, és tartják meg a ma nemzedékét – mondta Czepek Gábor. Az államtitkár a megemlékezésen köszönetet mondott az idei őszi árvíz idején nyújtott helytállásukért az árvízvédelemben résztvevőknek, és elismeréseket adott át.

Korábban írtuk