Czomba Sándor hozzátette, 77 ezer embert terveznek megszólítani, 50 ezret támogatni és 23 ezret képzésekbe bevonni.

Hirdetés

Ma Magyarországon 120 ezer inaktív ember tudna dolgozni, és a regisztrált álláskeresők száma 230 ezer körül van – mondta.

Ismertetése szerint a programnak öt eleme van: maximum havi 250 ezer forintig bértámogatást adnak, lakhatási támogatás címén legtovább 12 hónapig 186 ezer forint albérleti hozzájárulást lehet igénybe venni, 60 kilométeren belül lévő munkahely esetén 10 kilométerenként 10-12 ezer forint hozzájárulást adnak az utazáshoz, és van lehetőség képzésekre is. Ezen kívül lesznek a foglakoztatást segítő szolgáltatások, mivel azokat, akik évek óta nem dolgoztak, mentálisan is alkalmassá kell tenni a munkára.

Álláskereső ösztönző juttatás címen a megélhetéshez is havonta hozzájárul a program – közölte az államtitkár.

Korábban írtuk

A támogatás célcsoportjába a tartósan munkanélküliek, a hátrányos helyzetű régiókban élők, az 50 év felettiek, és a legfeljebb 8 általános iskolai osztályt végzettek tartoznak. A nem hátrányos helyzetűeknek négy, a hátrányos helyzetűeknek hat hónapig járulnak hozzá a bérhez.

Czomba Sándor beszélt arról is, hogy Magyarországon a foglalkoztatottsági arány a 20 és 60 év között 81 százalék, ami az Európai Unióban a hetedik legjobb adat. A cél a 85 százalékos arány elérése, ami a három legjobb foglalkoztatottsági mutató között lenne az EU-ban. Úgy vélte, erre reális esély van, „a gazdasági növekedés beindításával a foglalkoztatási adatokon tovább tudunk javítani” – fogalmazott.