A közlemény szerint a politikus kijelentéseivel Magyarország méltóságához való jogát sértette meg többszörösen.

Ezzel szemben Szabadság-díjat kap Gubik László, egy 24 éves felvidéki fiatal, aki 2011-ben magyar állampolgári esküt tett annak tudatában, hogy a szlovák állam megfosztja szlovák állampolgárságától.

A díjátadót pénteken tartják.

A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, mások mellett a fideszes Balog Zoltán, Szájer József és Hegedűs Zsuzsa szociológus.

A kör tagjai évente tesznek javaslatot a Jogtipró-díj jelöltjeire, értékelve ezzel valamely intézmény, személy jelképes eseményhez köthető munkásságát. Szerintük a Jogtipró-díj nem csupán a demokrácia vagy az alapvető emberi és szabadságjogok semmibevételét jelképezi, „hanem egy életérzést, amit egy következmények nélküli országban élhetnek át az érintettek”.

A Jogtipró-díjat 2009-ben adták át először, akkor Draskovics Tibor, korábbi rendészeti miniszter kapta, aki „rengeteget tett azért, hogy Magyarországon a szabadságjogokat talán legnagyobb mértékben a közbiztonság állapota sérti”. A díjat tavaly Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény kapta.

(MTI)